Προπληρωμένες κάρτες: Νέες διευκρινίσεις για τα επιδόματα που εντάσσονται σε αυτές και για ποια όχι - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Προπληρωμένες κάρτες: Νέες διευκρινίσεις για τα επιδόματα που εντάσσονται σε αυτές και για ποια όχι

Νέες διευκρινίσεις για τα επιδόματα που εντάσσονται σε προπληρωμένη κάρτα  έδωσε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

« Στην λογική του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το οποίο δίνεται σε προπληρωμένη κάρτα, πηγαίνουμε και κουμπώνουμε και άλλα επιδόματα σε αυτό:  Τα επιδόματα του ΟΑΕΔ- πλέον ΔΥΠΑ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης αλλά και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου και αποκάλυψε ότι σε προπληρωμένη κάρτα εντάσσεται το επίδομα γέννησης . «Το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ επειδή είναι μεγάλο επίδομα και δίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1000 ευρώ και 1000 ευρώ…. είναι  ένα από τα επιδόματα που θα δίνονται  στην προπληρωμένη ηλεκτρονική κάρτα», σημείωσε.

Προπληρωμένη κάρτα: Ποια επιδόματα δεν εντάσσονται σε αυτή 

Εν συνεχεία ξεκαθάρισε ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν εντάσσονται στην προπληρωμένη κάρτα. Όπως είπε « επειδή υπάρχει μια αναστάτωση από την αναπηρική Κοινότητα…. να ξεκαθαρίσω ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν είναι στα επιδόματα τα οποία θα δίνονται στην προπληρωμένη κάρτα και αυτό επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες ». Επίσης είπε ότι η προπληρωμένη κάρτα αφορά σχεδόν 2 εκατ. δικαιούχους επιδομάτων σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι  δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης, οι  δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού που είναι πάνω από 1 εκατ.  και οι δικαιούχοι των επιδομάτων της  ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Προνοιακά επιδόματα μέσω προπληρωμένων καρτών: Τι αναφέρει η επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ  στον  Πρωθυπουργό

Υπενθυμίζεται ότι η  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) είχε αποστείλει πρόσφατα επιστολή διαμαρτυρίας  προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο καταβολής προνοιακών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών. Όπως ανέφερε:

« Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), όπως γνωρίζετε αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συζητείται από την κυβέρνηση η καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, έως τα επιδόματα ανεργίας και τις έκτακτες ενισχύσεις, μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας και όχι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού, η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν σας μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία της για τυχόν εφαρμογή του μέτρου.

Είναι γνωστό ότι τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, χορηγούνται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα επιδόματα δεν λαμβάνονται υπόψη στα εισοδηματικά όρια για τις παροχές των ατόμων με αναπηρία.

Κάθε πολίτης με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, γνωρίζει τις ανάγκες του και είναι απόλυτα ικανός ώστε να διαχειριστεί το, πενιχρό άλλωστε, επίδομα που του παρέχει το Κράτος.

Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία, ιδίως μεγάλης ηλικίας, δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε ένα τέτοιο μέτρο, που καταστρατηγεί τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τα επιδόματα αναπηρίας δεν μπορούν καν να συνδεθούν με την Κάρτα Αναπηρίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ως εκ τούτου ζητάμε την παρέμβασή σας για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
Ευελπιστώντας πως θα εξετάσετε το εν λόγω αίτημα και θα ανταποκριθείτε θετικά, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων ».

Επιδόματα: Το σχέδιο της Επιτροπής  Πισσαρίδη για τις  προπληρωμένες κάρτες

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με τις προπληρωμένες κάρτες είχε το θίξει η Επιτροπή Πισσαρίδη. Όπως είχε πει, η διαφάνεια στη χορήγηση των επιδομάτων θα επιτευχθεί με την καταβολή των χρημάτων μέσω προπληρωμένων καρτών και όχι μέσω μετρητών. Το σύστημα της άυλης προπληρωμένης κάρτας θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο ύψος των επιδομάτων που θα μπορούν να δίνονται, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε οριζόντιες επιδοτήσεις που είχαν δοθεί μέχρι σήμερα όπως η επιταγή ακρίβειας.

Πηγή enikonomia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες