Εφορία: «Βροχή» οι «καμπάνες» από τους ελεγκτές – Τα «τρικ» που καθυστερούν την πληρωμή των προστίμων - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εφορία: «Βροχή» οι «καμπάνες» από τους ελεγκτές – Τα «τρικ» που καθυστερούν την πληρωμή των προστίμων


«Βροχή» πέφτουν οι «καμπάνες» στους πολίτες από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της εφορίας, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την περασμένη χρονιά.

Εντούτοις σε συντριπτικό ποσοστό, το οποίο ξεπερνά το 90%, τα χρήματα των προστίμων αυτών δεν εισπράττονται. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ουκ ολίγοι αμφισβητούν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν και αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο «εργαλείο» για να τα «σβήσουν». Και όσοι δεν τα καταφέρουν τα … «σπάνε» σε δόσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το σίγουρο είναι πως τα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ προχωρούν σε αθρόες επιβολές προστίμων, αλλά όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία είναι ελάχιστα τα ποσά που εισπράττονται, καθώς το σχετικό ποσοστό μόλις και μετά βίας αγγίζει το 10%.

Με ποια «τρικ» καθυστερεί η πληρωμή του προστίμου

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για ολόκληρο το 2023, από τους ελέγχους που διενήργησαν τα Ελεγκτικά Κέντρα, καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αλλά στα ταμεία της εφορίας μπήκαν μόλις 126 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι που καθυστερεί η είσπραξη των προστίμων είναι οι εξής:

  • Οι περισσότεροι φορολογούμενοι αμφισβητούν τους φόρους και τα πρόστιμα και προσφεύγουν αρχικά στηΔιεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και κατόπιν στα φορολογικά δικαστήρια, οπότε κερδίζουν χρόνο. Για την προσφυγή στη ΔΕΔ πρέπει να καταβάλουν το 50% του καταλογισθέντος ποσού, αλλά έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε διάστημα έως 120 ημέρες. Αν προσφύγουν στα δικαστήρια, ο χρόνος για νατελεσιδικήσει η υπόθεση και να οριστικοποιηθεί η πληρωμή απαιτεί αρκετά χρόνια.
  • Αν οι υπόχρεοι κρίνουν ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα η προσφυγή και αποδέχονται τα καταλογιζόμενα ποσά, τότε τα εντάσσουν σερύθμιση έως και σε 48 δόσεις, οπότε καθυστερεί η είσπραξη του συνολικού ποσού.

Τι πρόστιμα επέβαλλε η Εφορία στους «μεγάλους»

Βάσει των ίδιων στοιχείων της ΑΑΔΕ, στη διάρκεια του 2023 βεβαιώθηκαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε «μεγάλους» φορολογούμενους τα ακόλουθα ποσά:

  • Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.),το οποίο ελέγχει τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ολοκλήρωσε 608 ελέγχους και το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που καταλόγισε ανήλθε σε 243,58 εκατ.ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις επί των καταλογισθέντων φόρων και προστίμων έφθασαν τα 54,05 εκατ. ευρώ ή στο 22,2% των βεβαιωθέντων.
  • Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.),το οποίο ελέγχει φορολογούμενους «μεγάλου πλούτου» πραγματοποίησε 1.130 ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα ύψους 178,71 εκατ. Ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράχθηκε ποσό ύψους 35,73 εκατ. ευρώ ή το 20%.
  • Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) Αθηνών και Θεσσαλονίκης,ταοποία έχουν ελέγχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πραγματοποίησαν συνολικά 9.676 ελέγχους και καταλόγισαν φόρους και πρόστιμα ύψους 934,06 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, εισπράχθηκε εντός του 2023, το ποσό των 34,36 εκατ. ευρώ ή το 3,7%.

Να σημειωθεί πως το ΚΕΦΟΜΕΠ διενήργησε επιπλέον και 111 ελέγχους σε μεγάλες υποθέσεις ακινήτων (φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝ.Φ.Ι.Α,, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου), καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 16,12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 1,54 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες