Προσοχή στις πατάτες που μαγειρεύετε - Ένας κίνδυνος με τις πράσινες πατάτες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

FACEBOOK

11 Μαΐ 2023

Προσοχή στις πατάτες που μαγειρεύετε - Ένας κίνδυνος με τις πράσινες πατάτεςΑν και ακούγεται σαν θα μπορούσε να είναι ένας “μύθος”, όπως εκείνη η παλιά, λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ντομάτες που μπορεί να αποδειχτούν ένα θανατηφόρο δηλητήριο, εντούτοις οι επιστήμονες διατροφολόγοι επιβεβαιώνουν ότι οι πατάτες που έχουν πάρει πράσινο χρώμα είναι επικίνδυνες.

Περιέχουν υψηλά επίπεδα σολανίνης, μιας τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα.

Όλα τα γεώμηλα (όπως και οι πατάτες δηλαδή) παράγουν μικρές ποσότητες σολανίνης ως μια μορφή φυσικού εντομοκτόνου για να προστατεύονται. Αλλά οι πατάτες που υποβάλλονται σε παρατεταμένη έκθεση στο φως και σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράγουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες σολανίνης. Το πράσινο χρώμα προκαλείται από παρομοίως υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης, η οποία παράγεται κατά την ίδια στιγμή.

Ένα άτομο που ζυγίζει 45 κιλά θα πρέπει καταναλώσει περίπου 450 γραμμάρια πατάτας που έχει πρασινίσει (περίπου μία μεγάλη πατάτα) για να αρρωστήσει.

Εντούτοις, είναι αλήθεια ότι οι πράσινες πατάτες είναι επικίνδυνες για την υγεία σας και γι' αυτό θα πρέπει πάντοτε να τις αποφεύγετε. 

Μπορούμε να καταναλώσουμε πράσινες πατάτες;

Σολανίνη περιέχουν οι πατάτες φυσιολογικά, σε πολύ μικρή ποσότητα και είναι μέρος της φυσικής άμυνας της πατάτας, καθώς έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες. Το πρασίνισμα όμως είναι ένδειξη αύξησης της περιεκτικότητας της σολανίνης σε ενδεχομένως τοξικά για τον άνθρωπο επίπεδα.

Και επειδή δεν μπορούμε με το μάτι να ξέρουμε αν είναι χλωροφύλλη ή σολανίνη το πράσινο που βλέπουμε (το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο) δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πράσινο μέρος της πατάτας!

Αν λοιπόν έχουν πρασινίσει οι πατάτες, τις πετάμε;

Όχι, καθώς η σολανίνη σε επικίνδυνο δυνητικά επίπεδο είναι στο πράσινο μέρος και κυρίως στο εξωτερικό μέρος της πατάτας. Οπότε, αφενός δεν καταναλώνουμε τις πρασινισμένες πατάτες με τη φλούδα, αφετέρου καθαρίζουμε καλά όλο το πράσινο μέρος, άντε και λίγο ακόμα από κάτω για σιγουριά και μαγειρεύουμε την υπόλοιπη πατάτα.

Τι γίνεται αν καταναλώσουμε σολανίνη

Τι θα πάθουμε άμα καταναλώσουμε πατάτες με σολανίνη; Κλασικές γαστρεντερικές διαταραχές! Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, έμετο, κράμπες στο στομάχι, κάψιμο του οισοφάγου, πονοκεφάλους και ζάλη.

Και δύο tips

Για να αποφύγουμε το πρασίνισμα, αποθηκεύουμε τις πατάτες σε μέρος χωρίς φως και χωρίς ζέστη (π.χ. σε ένα ντουλάπι μακριά από το φούρνο και το καλοριφέρ).
Έξτρα τιπ, άσχετο με τη σολανίνη και το πρασίνισμα: Αποθηκεύουμε τις πατάτες χωριστά από τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, καθώς η παραπάνω υγρασία που περιέχουν σε σχέση με τις πατάτες θα τις κάνουν να σαπίσουν γρήγορα

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες