Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα και πώς θα καταλάβετε ότι έχει χαλάσει - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα και πώς θα καταλάβετε ότι έχει χαλάσει


 
Όταν ένα μπουκάλι κρασί παραμένει κλειστό, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο μπορεί να έχετε φίλους, που διατηρούν τα μπουκάλια για 30+ χρόνια.

«Εάν ...  


 

θέλετε να διατηρήσετε ένα κρασί για δεκαετίες, ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε τη σωστή αποθήκευση είναι να αγοράσετε ένα ψυγείο κρασιού», λέει στο eatthis.com, η Natalie Tapken της Bluepoint Hospitality και αποδέκτης τριών βραβείων Wine Spectator. “Αυτό συμβαίνει επειδή η ζέστη είναι εχθρός του κρασιού και ιδανικά το κρασί θα πρέπει να διατηρείται στους 55 βαθμούς. Αν και μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες, χωρίς να έχει ανοιχτεί, η διάρκεια ζωής του αλλάζει δραστικά, τη στιγμή που ο φελλός σκάει και το οξυγόνο μπαίνει στο μπουκάλι», σημειώνει η Tapken.
Ο ρόλος του οξυγόνου στο κρασί

«Το οξυγόνο είναι ο εχθρός του κρασιού», λέει ο Dr. John McTavish, Ph.D. C.S.W, ειδικός στο κρασί και σομελιέ. «Όσο περισσότερο το κρασί εκτίθεται σε οξυγόνο μετά το άνοιγμα της φιάλης, τόσο πιο γρήγορα θα χάσει τα φρουτώδη αρώματα και τις γεύσεις του και θα αρχίσει να χαλάει». Και προσθέτει: «Σκεφτείτε να αφήσετε ένα κομμάτι φρεσκοκομμένο μήλο στον πάγκο σας. Καθώς κάθεται εκεί εκτεθειμένο στο οξυγόνο, αρχίζει να γίνεται καφέ και να οξειδώνεται». Αυτό το φαινόμενο οξείδωσης είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στο κρασί μόλις ανοιχτεί.

«Ένας αφρώδης οίνος καταναλώνεται καλύτερα την ίδια μέρα, αλλά ένα πώμα μπορεί να διατηρήσει ένα αφρώδες κρασί μία έως δύο ημέρες. Ένα πιο ανοιχτό λευκό κρασί, με υψηλότερα επίπεδα οξύτητας, μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες και ένα τυπικό λευκό ή κόκκινο κρασί πρέπει να καταναλωθεί σε τρεις μέρες». 


Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμά του;

Η απλή απάντηση για τα συνήθη κρασιά είναι από 1 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το είδος τους και τους όρους συντήρησής τους, ενώ για τα ενισχυμένα, όπως το πόρτο, μέχρι και 1 μήνας.


Μετά το άνοιγμα ο αέρας αρχίζει την οξείδωση και χάνει σταδιακά τα αρώματα και τις γεύσεις του. Για να διατηρήσουμε το κρασί που περίσσεψε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερες μέρες θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανακλείσουμε με κάποιο πώμα, έστω και αυτοσχέδιο, και να το βάλουμε στο ψυγείο.


Τα αφρώδη

Τα ανοιγμένα αφρώδη κρασιά, ακόμη και με τη χρήση ειδικού πώματος, θα διαρκέσουν το πολύ 1 – 3 ημέρες καθώς χάνουν γρήγορα τις φυσαλλίδες τους. 


Λευκά και ροζέ

Τα γεμάτα λευκά κρασιά, όπως το chardonnay, διατηρούνται έως 5 μέρες και τα πιο ελαφρά λευκά κρασιά μαζί με τα ροζέ συντηρούνται ανοιγμένα έως και 7 ημέρες με μικρές συνέπειες στη γεύση τους.
Τα συσκευασμένα

Εάν επιλέξατε για το πάρτι ή τη γιορτή κρασί σε συσκευασία με μικρή κάνουλα, να ξέρετε ότι ανοιγμένο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους εμφιαλωμένους οίνους, και μπορεί κρατήσει λίγο περισσότερο από μήνα, απ’ τη στιγμή που θα ανοίξετε το βρυσάκι του.
Πώς να καταλάβετε εάν το κρασί σας έχει χαλάσει

Παρόλο που έχετε μια βάση για να γνωρίζετε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει το αγαπημένο σας κρασί μετά το άνοιγμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα ενδεικτικά σημάδια ότι το κρασί έχει χαλάσει. Αυτά τα σημάδια εξαρτώνται επίσης από το είδος του κρασιού.

“Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι αφρώδους κρασιού, θα αρχίσει να χάνει την ενανθράκωση και τη γεύση του μέσα σε λίγες ώρες. Είναι καλύτερα να καταναλώνετε ολόκληρο το μπουκάλι την ίδια μέρα που ανοίγει”, λέει ο Bash Hovian, ιδιοκτήτης του BASH the Bartender. “Εάν πρέπει να το αποθηκεύσετε, χρησιμοποιήστε ένα πώμα αφρώδους κρασιού για να διατηρήσετε μερικές από τις φυσαλίδες και αναζητήστε σημάδια όπως μυρωδιά σαν ξίδι, καφέ χρώμα ή μούχλα.” Από την άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για ένα ξηρό κρασί, «η παρουσία φυσαλίδων ή αφρού μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι το κρασί έχει χαλάσει, οπότε σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να το πετάξετε εάν μυρίζει ή έχει άσχημη γεύση», λέει ο Χόβιαν.

Όταν πρόκειται για ένα κόκκινο κρασί, «τα σημάδια περιλαμβάνουν οξείδωση, απώλεια χαρακτηριστικών φρούτων και πιο μαλακές τανίνες», λέει η Sara Fowler, οινοποιός στο οινοποιείο PEJU. “Με απλά λόγια, δεν θα έχει τόσο καλή γεύση!”

healthstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες