Πώς θα σώσετε το σπίτι σας από τον πλειστηριασμό – Οδηγός επιβίωσης για την προστασία πρώτης κατοικίας


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι πλειστηριασμοί. Το δικαίωμα οι οφειλέτες να μπορούν να εξαγοράζουν τα δάνειά τους από τις τράπεζες πριν πωληθούν στα funds φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει σε funds και servicers να μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς έχει προκαλέσει πονοκέφαλο όχι μόνο σε δανειολήπτες, αλλά και σε κυβέρνηση, αφού μπορεί να οδηγήσει πλέον σε χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων «κόκκινων» οφειλετών. Στο οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητούν ένα σχέδιο τύπου Κύπρου, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, και κυρίως το αν αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Δηλαδή να νομοθετηθεί η δυνατότητα εξαγοράς του «κόκκινου» δανείου από τον δανειολήπτη που θα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη του κατοικία.

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, οι κυπριακές τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να καλέσουν τόσο τον κάτοχο του δανείου όσο και τον εγγυητή εντός 45 ημερών από την ημέρα ειδοποίησης να υποβάλουν πρόταση για την εξαγορά του δανείου. Η πρόταση υποβάλλεται μόνο μία φορά και, εάν δεν υποβληθεί εντός του χρονικού ορίου των 45 ημερών, αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.

Στα ελληνικά δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξετάσει αφενός πώς μπορούν να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια, χωρίς παράλληλα να ωθούνται οι δανειολήπτες να «κοκκινίζουν» τα δάνειά τους, κάτι που σημαίνει πως σε μια τέτοια περίπτωση οι συνεπείς δεν θα πλήρωναν πλέον τις δόσεις τους, και αφετέρου ποια μπορεί να είναι τα κριτήρια.

Κριτήρια

Είναι σαφές πως, εάν προκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο, δηλαδή δικαίωμα εξαγοράς του δανείου από την τράπεζα πριν πωληθεί στο fund, θα αφορά μόνο στην πρώτη κατοικία και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα κρίνουν αν θα μπορεί κάποιος να μπει σε μια τέτοια ρύθμιση. Άλλο είναι, για παράδειγμα, μια πρώτη κατοικία 80 τ.μ. και άλλο μια μεγάλη μεζονέτα σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες.

Κομβικό, όμως, θα είναι και το ύψος στο οποίο μπορεί ένας ιδιοκτήτης να αγοράσει το δάνειό του από ένα fund, καθώς, όπως είναι φυσικό, οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έχουν ευνοϊκότερες τιμές, αφού αγοράζουν μαζικά. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό που θα είναι πάνω από το ποσό στο οποίο αγοράζει το κάθε fund, αλλά σε ένα ύψος που θα μπορεί να αντεπεξέλθει και ο δανειολήπτης. Σε κάθε περίπτωση, αν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, θα έχει πολλές δικλείδες και θα αφορά συγκεκριμένα νοικοκυριά, αφού πρώτα βέβαια ξεπεραστεί μια σειρά από εμπόδια.

Εξωδικαστικός

Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση προχωρά σε ρυθμίσεις που φαίνεται να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Μεταξύ άλλων:

  • Θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως για παράδειγμα νοικοκυριά που έχουν ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν.
  • Καθίσταται υποχρεωτική η αιτιολόγηση της μη συναίνεσης προτεινόμενης ρύθμισης τόσο των χρηματοδοτικών φορέων που αρνούνται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όσο και του οφειλέτη. Απαιτούνται, δηλαδή, δημόσια ανάρτηση και αιτιολόγηση του αποτελέσματος σε ειδική πλατφόρμα.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μέσα στην εβδομάδα σε συνέντευξή του είπε πως λόγω του εξωδικαστικού 115.000 δάνεια «πρασίνισαν». «Υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που έχει γίνει ήδη και συνεχίζεται αυτό το πράγμα και οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται με περικοπές των οφειλομένων. Ήδη 115.000 τέτοια δάνεια “πρασίνισαν” και επέστρεψαν στις τράπεζες και από εκεί και πέρα να βελτιώνουμε συνεχώς, βλέποντας και πώς λειτουργεί, τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική», ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης. Και προσέθεσε ότι «η μεταβίβαση των δανείων αυτών από τις τράπεζες στους servicers πολλαπλασίασε τον αριθμό των ρυθμίσεων σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπ’ όψιν και, με αυτή την έννοια, λύνει για πάρα πολλούς συμπολίτες μας το πρόβλημα το οποίο υπήρχε και παγίδευε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας τις ζωές τους».

Πώς θα σώσετε το σπίτι σας από τον πλειστηριασμό

Η Realnews δίνει απαντήσεις σε 15 ερωτήσεις για το πώς θα προστατεύσετε την περιουσία σας και ποια εργαλεία υπάρχουν για να τα αξιοποιήσετε

Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να συντελεστούν το επόμενο διάστημα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες και να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με ευνοϊκότερους όρους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι σήμερα 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους (αρχικών οφειλών) 1,18 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από ευάλωτους δανειολήπτες προκειμένου να επιδοτηθούν στο 50% των επιβαρύνσεων που έχουν από την πενταπλή αύξηση των επιτοκίων για διάστημα 12 μηνών. Το ιδιωτικό χρέος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά να βρει λύσεις προκειμένου να μην αυξηθεί ακόμη περισσότερο και, πάνω απ’ όλα, οι οφειλέτες να μπορούν να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο συνολικός δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχεται στα 115 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 72 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 29,3 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και άλλα 8,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά. Σημειώνεται ότι μόνο μέχρι το τέλος Μαρτίου έχουν αναρτηθεί 6.480 πλειστηριασμοί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα διενεργηθούν στο σύνολό τους, καθώς οι δανειολήπτες προχωρούν μαζικά σε ανακοπές των πλειστηριασμών. Οι αλλαγές αναμένεται να ενταχθούν σε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες. Η Realnews, με τη βοήθεια ειδικών, απαντά σε 15 κρίσιμα ερωτήματα για τις νέες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και για όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες για να «μπλοκάρουν» τους πλειστηριασμούς.

  1. Πόσες οφειλές θα πρέπει να έχει ένας πολίτης για να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό;

Μέχρι σήμερα, ένας πολίτης θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον δύο οφειλές για να μπορέσει να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μία οφειλή, για παράδειγμα, προς τις τράπεζες και μία προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πλέον, με τις αλλαγές που δρομολογούνται στον εξωδικαστικό θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν μία και μοναδική οφειλή. Ετσι, με αυτή την αλλαγή, εάν ένας δανειολήπτης, για παράδειγμα, έχει ένα στεγαστικό δάνειο, θα μπορεί να το εντάξει σε μακροχρόνια ρύθμιση σε έως 420 δόσεις, δηλαδή για 35 χρόνια. Εξακολουθεί, φυσικά, ένας πολίτης να έχει το δικαίωμα να συμπεριλάβει στον εξωδικαστικό μηχανισμό το σύνολο των οφειλών του προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α.

  1. Στο μέλλον, θα μπορούν να ενταχθούν και νέες οφειλές;

Ναι, θα εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτόν, ένας πολίτης που έχει οφειλή, για παράδειγμα, σε έναν δήμο, η οποία έχει βεβαιωθεί στην εφορία, θα μπορεί να τη ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε