Τουρισμός για Όλους: Σήμερα «κληρώνουν» τα 150 ευρώ – Πού θα αναρτηθούν οι λίστες με τους δικαιούχους - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Τουρισμός για Όλους: Σήμερα «κληρώνουν» τα 150 ευρώ – Πού θα αναρτηθούν οι λίστες με τους δικαιούχους

 


«Κληρώνει» σήμερα -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- το ποιοι θα πάρουν το εκπτωτικό κουπόνι των 150 ευρώ του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»: Αμέσως μετά την κλήρωση η λίστα με τους δικαιούχους θα αναρτηθεί τόσο στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού, όσο και σε εκείνον της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Όσοι σταθούν «τυχεροί», λοιπόν, θα εξασφαλίσουν δωρεάν ποσό από το Κράτος που μπορεί να φτάσει ως και τα 200 ευρώ, το οποίο θα έχουν την δυνατότητα να το εξαργυρώσουν κατά το διάστημα των διακοπών τους. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Βάσει των όσων προβλέπονται στις σχετικές αποφάσεις, σε πρώτη φάση αμέσως μετά λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα (σ.σ.: το πρόγραμμα έληξε στις 21 του μήνα), οι δυνητικοί δικαιούχοι κατατάχθηκαν σε Προσωρινό Πίνακα Δυνητικών Δικαιούχων, στον οποίο αναγράφονται: ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης της αίτησης συμμετοχής τους και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ). 

Πού θα αναρτηθούν οι λίστες με τους δικαιούχους 

Ο Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων για τους οποίους θα εκδοθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα διαμορφώνεται με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των αιτήσεων από τον ανωτέρω Προσωρινό Πίνακα. Ο Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων και ο Πίνακας μη κληρωθέντων ή αποκλεισθέντων καταρτίζονται με απόφαση του Φορέα Υλοποίησης. Ο Προσωρινός Πίνακας Δικαιούχων και ο οριστικός πίνακας δικαιούχων αναρτώνται στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού (www.mintour.gov.gr) και στον ιστότοπο του Φορέα Υλοποίησης (www.ktpae.gr).

Υπολογίζεται πως σχεδόν 200.000 οικογένειες θα λάβουν τελικά μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να καλύψουν μέρος των εξόδων για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν. 

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος; 

  • Επιδότηση 150€ ανά δικαιούχο και ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 200€ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%
  • Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
  • Εξαργύρωση του e-voucher εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, ώστε υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου. Αν ο δικαιούχος δεν αξιοποιήσει εφάπαξ το ποσό μπορεί να το «σπάσει» σε δόσεις, με τον εξής τρόπο: Για παράδειγμα, μπορεί να δαπανήσει 50 ευρώ για τη διαμονή του σε κάποιο κατάλυμα κατά τους θερινούς μήνες και τα υπόλοιπα 100 ευρώ να τα χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την επόμενη άνοιξη ή στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. Έτσι, το πρόγραμμα συμβάλει και στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, δώδεκα μήνες τον χρόνο. 

Δικαιούχοι της άυλης κάρτας είναι οι πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000€ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000€, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.

Τι ισχύει για τουριστικά πακέτα – ακτοπλοϊκά 

Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις αρχικές σκέψεις για αξιοποίηση του σχετικού ηλεκτρονικού «κουπονιού» πέρα από την διαμονή και σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε εστίαση, ακόμη και σε τουριστικά «πακέτα», κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά δυνατό. 

Και αυτό γιατί παρά την σχετική πρόθεση και προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού, δεν κατέστη δυνατόν τα τουριστικά γραφεία να περιληφθούν στους παρόχους σε αυτή τη φάση του προγράμματος, λόγω ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων και ενωσιακού δικαίου, τα οποία ήδη στην παλαιότερη εκδοχή του προγράμματος είχαν δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα εξαργύρωσης και πληρωμής τόσο στους δικαιούχους, όσο και στα ίδια τα γραφεία. Εξετάζεται όμως η δυνατότητα ενός συμπληρωματικού σκέλους του προγράμματος για τα τουριστικά γραφεία, με χαρακτηριστικά που να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του, προς όφελος όλων.

Έτσι, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής. Δεν καλύπτονται τοπικές μετακινήσεις, ούτε δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ακόμη πως αν κάποιος δικαιούχος δεν διαθέτει «έξυπνο» κινητό, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ούτε ο δικαιούχος χάνει την επιδότηση. Και αυτό επειδή, η χρήση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορεί να γίνει και μέσω ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία παρέχεται η δυνατότητα για απευθείας χρέωση από τον πάροχο, με τη συμπλήρωση των στοιχείων της ψηφιακής κάρτας του δικαιούχου. 

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες