Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για τους μισθωτούς σε αναστολή – Γράφει ο Γ. Καρούζος - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για τους μισθωτούς σε αναστολή – Γράφει ο Γ. Καρούζος

 


Ο Γιάννης Καρούζος αναλύει όσα πρέπει να ξέρετε για το Δώρο Χριστουγέννων.

Υπολογίζεται πως το χρονικό διάστημα από 01-05-2021 έως 31-12-2021, 247.478 εργαζόμενοι υπεισήλθαν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, είτε κατόπιν διαταγής της δημόσιας αρχής, είτε επειδή οι επιχειρήσεις-εργοδότες τους ανήκαν στις λεγόμενες «πληττόμενες» επιχειρήσεις.

Γράφει ο δικηγόρος, Γιάννης Καρούζος

Στους εργαζόμενους αυτούς έως χθες, 17 Δεκεμβρίου θα καταβαλλόταν μια πρώτη δόση του Δώρου Χριστουγέννων από το Υπουργείο Εργασίας, ύψους ανάλογου με το διάστημα κατά το οποίο βρέθηκαν σε αναστολή και υπολογιζόμενου με βάση τα 534€ που ελάμβαναν μηνιαία κατά την περίοδο αυτή (κατά μέσο όρο 94 €).

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους εργαζόμενους αυτούς από τους εργοδότες τους η δεύτερη δόση του Δώρου Χριστουγέννων, η οποία δόση θα ανέρχεται σε ύψος ανάλογο με το διάστημα πραγματικής απασχόλησής τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, από 01-05-2021 έως 31-12-2021, υπολογίζεται ότι 56.154 εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό του Προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας έλαβαν μια πρώτη δόση του επιδόματος ( δώρου Χριστουγέννων) έως τις 17 Δεκεμβρίουύψους ανάλογου με την περίοδο κατά την οποία ήταν ενταγμένοι στο Πρόγραμμα και υπολογιζόμενου με βάση το ποσό της « οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας» (κατά μέσο όρο 121 €).

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν τη δεύτερη δόση του επιδόματος από τον εργοδότη, το οποίο θα ανέρχεται σε ύψος ανάλογο με το διάστημα πραγματικής απασχόλησής τους.

Διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιο από τα ανωτέρω ποσά να υποκατασταθεί με κάποια παροχή σε είδος. Επιτρέπεται μόνο χρηματική καταβολή.

Δώρο Χριστουγέννων

Δικαιώματα του εργαζόμενου επί μη καταβολήςτου επιδόματος:

Υπενθυμίζεται ότι τα Επιδόματα Εορτών, όπως το Δώρο Χριστουγέννων, αποτελούν μισθολογική παροχή κι έτσι διέπονται από τις προστατευτικές του μισθού διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Αυτό σημαίνει ότι η παραπάνω υπογραμμισθείσα ημερομηνία ( 21 Δεκεμβρίου) αποτελεί δήλη ημέρα για την καταβολή του επιδόματος, από την επόμενη της οποίας (22 Δεκέμβρη) κι έπειτα, ο μισθωτός μπορεί να υποβάλλει μήνυση ή καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για έναρξη της διαδικασίας ποινικής δίωξης του εργοδότη για το ποινικό αδίκημα του άρθρου 8§1 ν. 2336/1995 ( «καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών»).

Επίσης, ο εργαζόμενος δικαιούται να ασκήσει μετά τη δήλη ημέρα επίσχεση εργασίας, αρνούμενος να παρέχει την εργασία του έως ότου συμμορφωθεί ο εργοδότης με την υποχρέωση του για καταβολή του επιδόματος ( ΑΚ 325).

Τέλος, ο εργαζόμενος διατηρεί βεβαίως το δικαίωμα έγερσης αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια για διεκδίκηση του επιδόματος εντός 5ετίας από τη δήλη ημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες