Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η “περίμετρος” των δικαιούχων – Ποιοι είναι οι… τυχεροί - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η “περίμετρος” των δικαιούχων – Ποιοι είναι οι… τυχεροί

 

Από ώρα σε ώρα η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα κρύβει εκπλήξεις.

Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνεται και άλλο, όμως αυτή εξέλιξη έχει και αντίκτυπο στην ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων.

Αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε η πλατφόρμα myΘέρμανση να ανοίξει αύριο κιόλας, το πιο πιθανό πλέον είναι να ενεργοποιηθεί είτε την ερχόμενη Παρασκευή ή την Δευτέρα 15 του μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα ανοίγει την περίμετρο των δικαιούχων του επιδόματος και αμέσως μετά θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι διαδικασίες για να ανοίξει η πλατφόρμα και να αρχίσει να υποδέχεται αιτήσεις.

Αυτή η μικρή καθυστέρηση έναντι του αρχικού πλάνου δεν μοιάζει να επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής του επιδόματος.

Ποιοι είναι οι «τυχεροί» της νέας απόφασης για το επίδομα θέρμανσης

Οι «τυχεροί» της παρέμβασης της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι οι κάτοικοι ορεινών χωριών που καίνε καυσόξυλα για θέρμανση.
Από φέτος, το επίδομα θα δίνεται σε όσους καταναλώνουν ξύλο ή πέλετ για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης ακόμη και αν ο πληθυσμός της περιοχής στην οποία ζουν φτάνει στα 3.500 άτομα.

Μέχρι και πέρυσι το όριο ήταν στους 2.500 κατοίκους, με αποτέλεσμα από τις περισσότερες από 14.500 περιοχές της χώρας δικαίωμα επιδότησης για το ξύλο ή το πέλετ να παρέχεται σε λιγότερες από 4.000 περιοχές.

Προκαταβολικά φέτος το επίδομα θέρμανσης

Φέτος το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί προκαταβολικά σε όλους όσοι είχαν λάβει την ενίσχυση και πέρυσι: Θα προηγηθεί βεβαίως η υποβολή των σχετικών αιτήσεων, καθώς έως τις 15 Νοεμβρίου υπολογίζεται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα για επίδομα θέρμανσης και ως τις 10 Δεκεμβρίου θα χορηγηθεί η προκαταβολή.

Το ποσό της προκαταβολής θα δοθεί σε όλους όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος και πέρυσι με την προϋπόθεση όμως να έχουν κάνει την αίτησή τους έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί έως και τις 30 Δεκεμβρίου εφόσον «περαστούν» στο σύστημα τα τιμολόγια. Αυτή η διαδικασία αφορά τους «παλαιούς» δικαιούχους που θα λάβουν προκαταβολή.

Οι χιλιάδες νέοι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση όταν «ανοίξει» η πλατφόρμα και αφού προσκομίσουν και τα τιμολόγια θα εξοφληθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Λεπτομέρειες για την διαδικασία βεβαίως περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ποιοι εξαιρούνται του επιδόματος θέρμανσης

Υπάρχει και η περίπτωση κάποιοι να αποκλειστούν με το… καλημέρα από τη χορήγηση του επιδόματος, ακόμη και εάν πληρούν τα κριτήρια, εάν βεβαίως δεν αλλάξει κάτι στις σχετικές αποφάσεις που είχαν υιοθετηθεί την περασμένη χρονιά.

Αποκλείονται από τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, λοιπόν, όσοι έχουν πάνω από δύο αυτοκίνητα στο όνομά τους ακόμη και αν τα εισοδήματα τους είναι πολύ χαμηλά. Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει και στην περίπτωση που για το ένα αυτοκίνητο έχουν κατατεθεί πινακίδες και έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Τι προσέχουμε στη διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Για να λάβει ολόκληρο το επίδομα ο δικαιούχος, θα πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του… επιδόματος που του αναλογεί. Και μιας και ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων τι επίδομα θα πάρει, όσοι καλύψουν -έστω από… τύχη- το σύνολο των απαιτούμενων τιμολογίων θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα στην πρώτη πληρωμή.

Οι υπόλοιποι θα μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια.

Εδώ θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσέξουν κάτι ακόμη: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 100 ευρώ, εφόσον βεβαίως ισχύσουν ακριβώς οι ίδιες αποφάσεις με πέρυσι: Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά υπήρχε η πρόβλεψη «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».

Δηλαδή, αν όπως αναφέραμε για να λάβει κάποιος το κατώτατο επίδομα των 100 ευρώ δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 200 ευρώ και προμηθεύτηκε για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα ποσό 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες