Πρεμιέρα για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας – Όλες οι λεπτομέρειες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Πρεμιέρα για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας – Όλες οι λεπτομέρειες


Eντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η myAADE, για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε έως 36 άτοκες ή σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

ADVERTISING

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η πλατφόρμα αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, έχουν προθεσμία να επανενταχθούν στις γενναίες ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ταμεία όσοι τις έχασαν το διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως το τέλος Ιουλίου του 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει «ενισχύσει», επίσης, τις πάγιες ρυθμίσεις σε 24 έως 48 δόσεις, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και η ρύθμιση που προβλέπει την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 240 δόσεις.

Όλες οι ρυθμίσεις στόχο έχουν να δώσουν μια σημαντική ανάσα σε περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ύψους 109 δισ. ευρώ, οι οποίες το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 αυξήθηκαν κατά 3,17 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση

Από αυτή την εβδομάδα όσοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στο myAADE και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε σε έως 36 άτοκες δόσεις είτε σε έως 72 έντοκες, με επιτόκιο 2,5%, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει μια οφειλή 6.000 ευρώ σε 72 δόσεις, θα πληρώνει κάθε μήνα 89,80 ευρώ, με την επιβάρυνση από τόκους να ανέρχεται στα 467 ευρώ, ενώ, αντίστοιχα, για μια οφειλή 15.000 ευρώ οι τόκοι φτάνουν τα 1.168 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα θα μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία, για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως το τέλος του έτους και οι οποίες βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία, δηλαδή όσοι εντάχθηκαν στα προγράμματα των αναστολών εργασίας, στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όσοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια, αλλά και όσοι εγράφησαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορεί να ενταχθεί ο νέος φόρος εισοδήματος που αφορά το 2020. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχει οριστεί στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Η ρύθμιση χάνεται εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης της ρύθμισης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπαγωγή στη ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Τι αφορά

Πρόκειται για οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος του 2019, με εξαίρεση αυτόν που αφορά το οικονομικό έτος 2020, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019,

δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2020 που έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα, έκτακτες φορολογικές οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων κ.ά. που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

Σημειώνεται επίσης ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές που αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και δόσεις ρυθμίσεων που έγιναν βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες