Βαρύς λογαριασμός» στις 30 Σεπτεμβρίου - Ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν 4 δόσεις φόρων μαζεμένες - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking


6 Σεπ 2021

Βαρύς λογαριασμός» στις 30 Σεπτεμβρίου - Ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν 4 δόσεις φόρων μαζεμένες

«Βαρύς λογαριασμός» στις 30 Σεπτεμβρίου - Ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν 4 δόσεις φόρων μαζεμένες

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου υπολογίζεται πως θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον .. λογαριασμό: Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως έχει προγραμματιστεί με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτέμβριου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Τα νοικοκυριά έχουν να σηκώσουν .. βαρύ φορτίο, καθώς πέρα από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν να καταβάλλουν και δόσεις που αντιστοιχούν στον φόρο εισοδήματος.

Πληρωμή 4 δόσεων φόρων ως τις 30 Σεπτεμβρίου
Εκείνοι όμως που θα χρειαστεί στην κυριολεξία να… «ξηλωθούν» είναι όσοι δεν φρόντισαν μέχρι το τέλος Αυγούστου να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση: Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών εφόσον καταθέσει την δήλωσή της έως τις 10 Σεπτεμβρίου -οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία- θα πρέπει να πληρώσει τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος -από τις συνολικά 8 δόσεις- ως τις 17 του μήνα! Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος (εκείνη του Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως τις 30 τρέχοντος.
Εάν λοιπόν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν και ακίνητο, από την στιγμή που θα τους προκύψει και ο ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώσουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου και την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων! Με άλλα λόγια μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικά 4 δόσεις φόρων (εισόδημα και ΕΝΦΙΑ) μαζεμένες.

Διευκολύνσεις από Υπουργείο Οικονομικών για ΕΝΦΙΑ
Με «φόντο» την συγκεκριμένη εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να δώσουν μία εναλλακτική στους φορολογούμενους που θα βρεθούν σε αυτή την θέση: Έτσι, είναι πολύ πιθανό προκειμένου να διευκολυνθούν να τους δοθεί η δυνατότητα να μην εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει τόσο την δόση ΕΝΦΙΑ του Σεπτεμβρίου όσο και εκείνη του Οκτωβρίου μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Τι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι. Φυσιολογικές εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
Υπάρχει πάντα ωστόσο η εξαιρετικά περιορισμένη πιθανότητα, ο Πρωθυπουργός να εξαγγείλει από την ΔΕΘ μείωση 8% στον φόρο από φέτος: Μια μείωση πάντως που έχει προγραμματιστεί για του χρόνου.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ
Δεδομένου, όμως, ότι οι προϋποθέσεις για φορο- εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες που θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους –ελέω αναστολών σύμβασης και όχι μόνον- θα βρεθούν δικαιούχοι σοβαρών εκπτώσεων ή ακόμη και απαλλαγής από τον φόρο.
Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά και έτσι θα καταστούν δικαιούχοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια. Ποιοι αποκτούν όμως δικαίωμα στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;
Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ
Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε