Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking


30 Αυγ 2021

Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η επεξεργασία και η εκκαθάριση των δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά είχαν υποβληθεί 2.754.563 δηλώσεις για επιφάνειες συνολικού εμβαδού περίπου 70.000 τετραγωνικών μέτρων. Παρ' όλα αυτά, ένα σημαντικό μέρος επιφάνειας ακινήτων εξακολουθεί να παραμένει αδήλωτο ειδικά στην Περιφέρεια. .Ζυγίζοντας τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν στους δήμους τα πραγματικά των ακινήτων τους.
Η ρύθμιση προβλέπει την επιβολή μικρότερου προσαυξήσεων επί των οφειλών με ανώτατο όριο το 50%. Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ όταν έκλεισε η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προβλέπουν πολύ υψηλά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στα αδήλωτα εμβαδά ή ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100%, ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής. Σημειωτέο ότι τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι μεσοσταθμικά πενταπλάσια από την οικιακή.

Η νέα ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης προσαυξημένα κατά:
-20% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
-25% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει με την πάροδο του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτής.
-30% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 12 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από την συμπλήρωση 18 μηνών από την έναρξη αυτής.
-35% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 18 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 24 μηνών από την έναρξη αυτής.
-40% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 24 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 30 μηνών από την έναρξη αυτής.
-45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 30 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 36 μηνών από την έναρξη αυτής.
-50% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ποιοι θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση
Διορθωτική δήλωση στην ειδική πλατφόρμα θα αποκτήσει τη δυνατότητα να υποβάλει κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει στην Εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητα του. Όσοι έχουν δηλώσει παλαιότερα τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους και δεν συμβαδίζουν με τα πραγματικά, αυτοί που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα αλλά και όσοι έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιονδήποτε λόγο να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση.
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) αλλά αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία" η πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet, ενώ δεν θα χρειάζεται να συνυποβάλουν κανένα δικαιολογητικό καθώς θα αναζητούνται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του αιτούντα, που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει. Το εμβαδόν θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9 αλλά και τυχόν αλλαγή χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε