Επιδότηση για την τηλεργασία: Πώς θα δοθεί και τι ισχύει για τη φορολόγηση - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Επιδότηση για την τηλεργασία: Πώς θα δοθεί και τι ισχύει για τη φορολόγηση

Επιδότηση για την τηλεργασία: Πώς θα δοθεί και τι ισχύει για τη φορολόγηση

“ Στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ( σ:σ συνάπτει ο εργαζόμενος με τον τον εργοδότη για την τηλεργασία) ορίζεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη του ως άνω κόστους (σ:σ δαπάνες εξοπλισμού ) καθώς και του κόστους σε μηνιαία βάση της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας του εργαζόμενου. Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζόμενοι”.
Η ερμηνεία
Από το παραπάνω άρθρο προκύπτει ότι: ο τηλεργαζόμενος δικαιούται να λάβει μια επιδότηση για τον εξοπλισμό (όπως ηλεκτρονικό υπολογιστή, καρέκλα γραφείου) της εξ αποστάσεως εργασίας αλλά και για τα πάγια έξοδα του σπιτιού ( όπως ένα μέρος των εξόδων από την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή ακόμη και ένα μέρος του ενοικίου. Το κόστος χρήσης του σπιτιού ως γραφείου – με όποιον τρόπο καθοριστεί θα αποζημιώνεται με όποιον τρόπο καθοριστεί –αποζημιώνεται εκτός μισθού .Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλλεται ένα έξτρα ποσό μηνιαίος στον τηλεργαζόμενο που μπορεί να είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά που χρησιμοποιεί στο σπίτι του να εργάζεται. Για παράδειγμα για χώρο εργασίας 30 τ.μ με 5 ευρώ το τετραγωνικό να βγαίνει αποζημίωση 150 ευρώ το μήνα.
Πώς θα φορολογηθεί η επιδότηση
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", αυτή η αμοιβή θα είναι αφορολόγητη για τον εργαζόμενο αλλά και για την επιχείρηση και το ερώτημα είναι πώς και με τι είδους παραστατικό θα την εισπράττει ο εργαζόμενος και πώς θα τη δικαιολογεί ο εργοδότης για να παίρνει την έκπτωση φόρου. Η παγίδα που βλέπουν ορισμένοι πίσω από το Δώρο της αποζημίωσης για το κόστος χρήσης του σπιτιού ως γραφείου είναι μήπως γίνει συμψηφισμός του με τα έξοδα κίνησης για παράδειγμα που είχαν οι εργαζόμενοι όταν πηγαινοερχόταν στο γραφείο, τα οποία είναι σχεδόν μηδενικά με τη δουλειά από το σπίτι.
Όλες οι δαπάνες της τηλεργασίας (εξοπλισμού, συντήρησης, επισκευής, αντικατάστασης κλπ) θα εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος της επιχείρησης .Αυτό σημαίνει ότι αν μια επιχείρηση ξοδέψει 20.000 ευρώ για παράδειγμα το χρόνο για τον εξοπλισμό της τηλεργασίας των υπαλλήλων της, θα έχει ισόποση έκπτωση φόρου (-20.000 ευρώ). Θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα προβλέπει ένα ελάχιστο ποσό έκπτωσης φόρου αλλά δεν αποσαφηνίζεται αν θα υπάρχει και πλαφόν στις δαπάνες που θα μειώνουν τον φόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες