Όχι στο κάπνισμα, λέει το ΣτΕ... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Όχι στο κάπνισμα, λέει το ΣτΕ...


Οριστικό και τελεσίδικο είναι το… σβήσιμο των τσιγάρων στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους δημόσιους χώρους, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφού απέρριψε ως αβάσιμη την...
προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Οι μαγαζάτορες ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η σχετική κοινή υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κ.λπ.) και προβλέφθηκαν πρόστιμα για τους παραβάτες, κ.λπ.

Το σωματείο υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν.

Μετά από αυτήν την τελεσίδικη απόφαση οι παραβάτες καταστηματάρχες και θαμώνες θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα και «λουκέτο» σε περίπτωση υποτροπής!

Τι αποφάσισαν οι ανώτατοι δικαστές για τα πρόστιμα
Οι δικαστές έκριναν ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Τέλος το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ επικαλέστηκε και παλαιότερη απόφασή του και για την επιβολή των προστίμων ξεκαθάρισε ότι δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)....

newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες