5 Μαΐ 2020

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: φόνος στο όνομα συμφερόντων...

0 comments


Εν μέσω ενστάσεων αντισυνταγματικότητας και περιβαλλοντο-κτόνων ρυθμίσεων η κυβέρνηση εμμένει στο μοναχικό δρόμο της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου για το περιβάλλον, τη στιγμή που η αντιπολίτευση ζητά ονομαστική ψηφοφορία.

Το...
νομοσχέδιο Χατζηδάκη πρόκειται να ψηφιστεί σημερα,Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται από περιβαλλοντικούς φορείς, συλλογικότητες, κόμματα, αλλά και πολίτες. Τη Δευτέρα, στην Ολομέλεια ήταν σύσσωμη και σφοδρή η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά σχέδια. Μια αντίδραση που εξακολούθησε και εντός κοινοβουλίου, με συνεχείς δηλώσεις... αλλά και διαδηλώσεις σε πολλά σημεία της χώρας. 

Ονομαστική ψηφοφορία

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής του ν/σ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, να ανακοινώνει την κατάθεση 24 νομοτεχνικών βελτιώσεων που, ωστόσο, δεν άλλαξαν την ουσία του νομοσχεδίου στα βασικά του θέματα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται την Τρίτη να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, τόσο επί της αρχής, όσο και επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ ήδη και το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα. Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει επίσης και το Κίνημα Αλλαγής για ορισμένα άρθρα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. Αντίθετα, όλα τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν τη διαφωνία τους ασκώντας έντονη κριτική και κάνοντας λόγο για επικίνδυνες, αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές διατάξεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «κάθε μέρα επιβεβαιώνει την σκοπιμότητά της να μετατρέψει μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και να επιβάλει ένα βαθύτατο, ολοκληρωτικό και ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της δημόσιας ζωής από τον οποίο δεν ξέφυγε ούτε η Βουλή».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και του προεδρείου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα ντροπιαστικό προηγούμενο για τη λειτουργία της Βουλής. Στο εξής, η Διάσκεψη των Προέδρων, μπορεί με απόφασή της να παραβιάζει οποιαδήποτε διάταξη του κανονισμού της Βουλής. Αυτός είναι ο απόλυτος εκφυλισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και θα παλέψουμε ώστε να μην περάσουν τέτοιες απαράδεκτες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο ειδικός ομιλητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «άστοχες επιλογές της κυβέρνησης που έρχονται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον». «Το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ, περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές των μικρών παραγωγών δημιουργώντας νέες κοινωνικές ανισότητες», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση του «αντιπεριβαλλοντικού και αντιλαϊκού νομοσχεδίου, που έγινε κατά παραγγελία του ΣΕΒ», όπως είπε, ενώ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και ορισμένων άρθρων του. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία, τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα συμφωνούν με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και των «πράσινων επενδύσεων», που αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μίλησε για «ακραίες νεοφιλελεύθερες επικίνδυνες απόψεις της κυβέρνησης», ενώ υποστήριξε ότι «σχεδόν στο σύνολό τους οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και υπάρχει υποψία για βόλεμα ημετέρων και συγκεκριμένων συμφερόντων».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, καταλόγισε στη κυβέρνηση «ληστρική συμπεριφορά» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εγκληματικό λάθος που θα καταστρέψει οριστικά το περιβάλλον στο όνομα του κέρδους». «Με δόλο, με νομικές ακροβασίες και χωρίς αναστολές, με δεκάδες φωτογραφικές και σκανδαλώδεις διατάξεις ιδρύεται ένα αποικιοκρατικό καθεστώς καταστρέφοντας οριστικά το περιβάλλον ακόμα και για περιοχές Natura», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα.

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με οργανώσεις

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, κατά την οποία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του ως προς τη διαδικασία νομοθέτησης, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική μεθόδευση», καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο «χωρίς επαρκή διαβούλευση για να περάσει κάτω από τα ραντάρ» εν μέσω πανδημίας και ενώ τόσο καιρό νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.


ΣΥΡΙΖΑ
Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σχέδιο που αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον και των λειτουργιών φορέων του περιβάλλοντος», ενώ υπογράμμισε πως αποσκοπεί και στην εξυπηρέτηση «οικονομικών συμφερόντων», όπως η αφαίρεση απαιτήσεων αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός.

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα τη Δευτέρα, σε διάφορα σημεία της χώρας. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν το πρωί της ίδιας ημέρας στην Τήνο, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων οι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Βόλος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Χαλκίδα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Γρεβενά.


EUROKINISSI

Ειδικότερα στην Αθήνα, περίπου 1.500 διαδηλωτές, με πανό και συνθήματα, ζήτησαν «να αποσυρθεί τώρα» το επίμαχο νομοσχέδιο.

Αποσύρθηκε η διάταξη για τα απορρίμματα στο Σχιστό

Η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προέβλεπε την αδειοδότηση του Σταθμού Απορριμμάτων σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό, στην είσοδο του Κερατσινίου.

Το παραπάνω έκανε γνωστό, αργά το βράδυ της Δευτέρας με δήλωσή του, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και τόνισε ότι πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για την πόλη.

Ευχαρίστησε επίσης του βουλευτές όλων των κομμάτων της Α' και Β' Πειραιά, καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων του δήμου για τη συμβολή τους σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. «Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με τους αγώνες των ανθρώπων του, θα πάψει να είναι η πίσω αυλή της Αττικής σημείωσε.


Θυμίζουμε ότι νωρίτερα με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Α' και Β΄ Πειραιά (Θ. Δρίτσας, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης) εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό και ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε