Μεγάλος αδελφός» στα σχολεία...


... με πρόσχημα την τηλε-διδασκαλία

Το ελληνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αντιβαίνει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ζωντανή αναμετάδοση και παρακολούθηση των μαθημάτων στην σχολική τάξη, με ηλεκτρονικά μέσα, όπως...
καταγγέλει η ΟΛΜΕ.

Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να 
επιτρέψει την απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος στην τάξη, επικαλούμενο την δυνατότητα πρόσβασης στο μάθημα στους μαθητές και μαθήτριες που θα απουσιάζουν αιτιολογημένα από τα σχολεία, με βεβαίωση γονέα και εφόσον στο σπίτι κατοικεί άτομο ευπαθούς ομάδας ή έχει νοσήσει.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον Σκάι είπε ότι στα σχολεία υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, ενώ οι εταιρείες κινητής παρέχουν δωρεάν δεδομένα για σύνδεση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «και ένα κινητό αρκεί» για τον σκοπό αυτό.

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφενός διότι, παρά τα λεγόμενα της υπουργού, οι τεχνικές δυνατότητες των σχολείων υπολείπονται μακράν την εντύπωσης που έχει γι’ αυτές η υπουργός, αφετέρου, και το σημαντικότερο, διότι πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δυνατότητα πρόσβασης στον οποιονδήποτε να παρακολουθεί παιδιά και δασκάλους στην τάξη.

«Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθεί έναν απαράβατο κανόνα: για να παραχθεί ή να δημοσιοποιηθεί οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο εμπλέκονται μαθητές/τριες χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς τους. Είναι δυνατόν η Υπουργός Παιδείας να προαναγγέλλει τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων θεωρώντας δεδομένη την έγκριση των γονιών ή τη συναίνεση των εργαζόμενων εκπαιδευτικών;» γράφει η εκπαιδευτικός Λουίζα Σολομών, σε κείμενό της που αναδημοσίευσε το Tvxs.gr και στο οποίο παρουσιάζει με έναν συνοπτικό και ουσιαστικό τρόπο όλους τους κινδύνους, κάνοντας λόγο για εφιαλτικά σενάρια.

«Σχετικά με την από τηλεοράσεως προφορική εντολή της υπουργού Παιδείας περί βιντεοσκόπησης και ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων, είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει σε άρθρα του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των Διεθνών Κανονισμών περί προστασίας προσωπικών δεδομένων» απάντησε η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Ενδεικτικά αναφέρουμε:

'Αρθρο 9A του Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων)
Κανονισμός (ΕΕ) 679/2016 (GDPR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Έγγραφο ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτοκόλλου : Φ.25/103373/Δ1 22-6-2018
Απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. Γ/ΕΞ/2274/2011 - ΦΕΚ 548/Β/7-4-2011 (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011)
Aπόφαση 21/2019 της ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Τα ζητήματα αυτά θέσαμε και στην πολιτική ηγεσία στην πρόσφατη συνάντηση (29/4/2020), η οποία αντί ουσιαστικής απάντησης είπε ότι η ζωντανή αναμετάδοση δεν αντιβαίνει στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε νόμους που να το αποδεικνύουν και στη συνέχεια επέραιτο για τις ιδιωτικές δωρεές εξοπλισμού σε μαθητές, παρότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει δώσει ούτε 1€ για αγορά εξοπλισμού από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εκπαιδευτικοί, παρά την έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης από το ΥΠΑΙΘ, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και με αποκλειστικά δικά τους μέσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας. Ωστόσο, η ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος που γίνεται στην τάξη ούτε από άποψη υποδομής μπορεί να υλοποιηθεί και ταυτόχρονα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία.

Ως εκ τούτου: Καλούμε τα μέλη μας να μην υλοποιήσουν την προφορική εντολή περί αναμετάδοσης του μαθήματος. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως αν το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει σε επίσημη έγγραφη οδηγία για αναμετάδοση του μαθήματος η ΟΛΜΕ θα προσφύγει άμεσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και διατίθεται να κινηθεί νομικά.».

Φίλης: Σπάει ο δεσμός εμπιστοσύνης δασκάλου - μαθητή

«Μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλαδή μάθημα που σπάει το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» επισημαίνει σε δήλωση του ο Νίκος Φίλης.

Για τη βιντεοσκόπηση και μετάδοση των μαθημάτων από τη φυσική τάξη, καθώς και για τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η «εντολή» της υπουργού Παιδείας για βιντεοσκόπηση από τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος από τη φυσική τάξη και μετάδοσής του μέσω διαδικτύου στους μαθητές που δεν θα προσέλθουν στα σχολεία, είναι άνευ προηγούμενου.

Αποδεικνύει όσα υποστηρίζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Την απίστευτη προχειρότητα με την οποία προσέγγισε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το ζήτημα της συνέχισης του εκπαιδευτικού έργου στις ιδιαίτερες συνθήκες κρίσης που βιώνουμε. Πολλά προβλήματα αναδείχθηκαν, ωστόσο αυτό είναι από τα πιο σοβαρά. Μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλαδή μάθημα που «σπάει» το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Την άποψή μας έρχεται να ενισχύσει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, που καλεί σήμερα τα μέλη της να μην υλοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο, δηλώνοντας παράλληλα ότι προσφεύγει αμέσως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ως τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζω απολύτως την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ. Εξάλλου, ήδη από τις αρχές Απριλίου είχα ζητήσει στη Βουλή τη γνωμοδότηση της Αρχής για τον τρόπο που διεξάγεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, με βάση δηλαδή μια ιδιωτική πλατφόρμα, χωρίς εγγυήσεις. Δεν έλαβα ποτέ καμία επίσημη απάντηση από την υπουργό.

Πρωτίστως, καλώ το υπουργείο Παιδείας για μια φορά ακόμα, να ανακαλέσει την πρόχειρη, πολιτική απόφαση για βεβιασμένη επαναλειτουργία των σχολείων, που γεννά ακόμα σοβαρότερα ζητήματα, όπως είναι η απειλή στην υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους, για ασήμαντο στην πράξη παιδαγωγικό κέρδος.

Τι προβλέπει η ισχύουσα σχετική νομοθεσία

Να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Παιδείας, ήδη από το καλοκαίρι του 2018, σε εγκύκλιό του, ορίζει σαφώς τα όρια χρήσης κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών μέσων στα σχολεία, επικαλούμενο ακριβώς τη σχετική νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των παιδιών...

Πηγή: tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια