Ερώτηση του Μάρκου Μπόλαρη για τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδάκινου της Νάουσας, Βέροιας και Έδεσσας - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ερώτηση του Μάρκου Μπόλαρη για τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδάκινου της Νάουσας, Βέροιας και Έδεσσας

Αθήνα, 25/07/2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρη 


ΘΕΜΑ: «Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα: Η περίπτωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς ροδάκινου στις περιοχές της Νάουσας, Βέροιας και Έδεσσας.»
 
Στις 10/6/2013, ημέρα Δευτέρα, πρωτοφανής σε ένταση χαλαζόπτωση έπληξε τις περιοχές της Νάουσας, της Βέροιας και της Έδεσσας. Η θεομηνία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ροδάκινων καθώς εκτάθηκε σε τουλάχιστον 15τ.χλμ. καλλιεργειών, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η καταστροφή αγγίζει το 100% της παραγωγής. 
 
Η αντίδραση του ΕΛ.Γ.Α., αν και άμεση, αποδεικνύεται ελλιπής καθώς ο Οργανισμός πάσχει από έλλειψη εμπειρογνωμόνων γεωπόνων. Επί παραδείγματι, η περιοχή της Επισκοπής καλύπτεται από δύο γεωπόνους, οι οποίοι επισκέπτονται τις πληγείσες εκτάσεις 2 φορές την εβδομάδα. Με την ταχύτητα αυτή, οι εκτιμήσεις για την εν λόγω περιοχή δεν δύνανται να ολοκληρωθούν πριν από τον μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους τοπικούς Συνεταιρισμούς, στις υπόλοιπες περιοχές η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.
 
Παράλληλα, οι συνεταιρισμοί των παραγωγών της περιοχής έχουν ήδη δαπανήσει ορισμένα εκατομμύρια ευρώ για γεωργικά εφόδια, ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις κατεστραμμένες πλέον καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστια χρέη προς φορείς και ιδιώτες τα οποία και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.
 
Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά την καταστροφή, η παραγωγή ροδάκινου στις πληγείσες αυτές περιοχές μετά βίας ανέρχεται στο 30% σε σύγκριση με περασμένες χρονιές, ενώ οι παραγωγοί πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις ασφυκτικές οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την δεδομένη οικονομική συγκυρία που μαστίζει την χώρα καθιστά σαφές ότι οι παραγωγικές δυνάμεις των εν λόγω περιοχών βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.
 
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 
1. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την υποστήριξη του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις των ζημιών, με δεδομένο ότι:
 
α. οι υπάρχοντες εκτιμητές δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στην τεράστια γεωγραφική έκταση και η αποτίμηση των ζημιών θα είναι πολύμηνη.
 
β. οι συμβάσεις αρκετών εκτιμητών λήγουν στον τέλος Αυγούστου.
 
γ. οι μάρτυρες της ζημιάς στους οπωρώνες από την χαλαζόπτωση χάνονται - σαπίζουν. 
 
2. Πότε προβλέπεται με τα ανωτέρω δεδομένα ότι θα αποδοθούν οι αποζημιώσεις σε αγρότες οι οποίοι, χάνοντας το 70%-100% της παραγωγής τους, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο;
 
Ο ερωτών Βουλευτής
 
Μάρκος Μπόλαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες