Αποτελέσματα από την εκδήλωση για την σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αποτελέσματα από την εκδήλωση για την σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης

(ΚοιΣΠΕ) στον Τομέα Ψυχικής Υγείας (ΤοΨΥ) Ημαθίας.

Η Πρωτοβουλία Σύστασης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης(ΚοιΣΠΕ) ΤοΨΥ Ημαθίας διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στις 11:00πμ, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλαίσιο δημιουργίας και λειτουργίας ενός ΚοιΣΠΕ.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την  παρουσία τους όλους τους παρευρισκόμενους, και ιδιαιτέρως τον νέο Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Βέροιας κ. Νικόλαο Μαυροκεφαλίδη για τη δέσμευση της ενεργής συμμετοχής του δήμου στον υπο σύσταση ΚοιΣΠΕ Ημαθίας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο ψυχίατρος κ. Γραμματικόπουλος μίλησε για την οργάνωση και λειτουργία των ΚοιΣΠΕ όπως προβλέπεται στον Ν.2716/1999 σχετικό με την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τους στόχους και την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού συνεταιρισμού για την ένταξη των χρηστών και πρώην ασθενών στην αγορά εργασίας, όπως τονίζεται και στην «Πράσινη Βίβλο» του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Τόνισε ότι αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή Μονάδας Ψυχικής Υγείας αλλά παράλληλα και παραγωγική μονάδα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, με μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως ότι τα άτομα που εργάζονται στον ΚοιΣΠΕ πέραν της αμοιβής τους, συνεχίζουν να λαμβάνουν το όποιο επίδομα ή σύνταξη, σε ισότιμες συνθήκες εργασίας.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον ιατρό, πρωτεργάτη του ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας και πρώην Διοιηκητή του Ψυχιατρείου Κέρκυρας, κ. Κουπίδη Σωτήριο, ο οποίος ανέλυσε με τεκμηριωμένο τρόπο τα αποτελέσματα και τη συμβολή του ΚοιΣΠΕ στην ψυχική υγεία των εργαζομένων του, ως μονάδα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας πρόληψης έχοντας δημιουργήσει ένα σημαντικό υποστηρικτικό μηχανισμό. Ο κ. Κουπίδης ανέλυσε τη βιωσιμότητα του ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας ως επιχείρηση, εφαρμόζοντας αρχές σύγχρονου μάνατζμεντ και έχοντας καταβάλλει στην επταετή λειτουργία του περισσότερο από 1.5 εκατομμύριο ευρώ στο κράτος μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αναδεικνύει την συνδρομή της κοινωνικής επιχείρησης στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Τέλος, τόνισε το μοντέλο εξωστρέφειας του ΚοιΣΠΕ, έχοντας ως κύριο σημείο αναφοράς την ικανοποίηση των αναγκών επαγγελματικής αποκατάστασης των μετόχων του, με κυρίαρχη τη διαπίστωση ότι είναι «εργασιακή αποκατάσταση» και όχι «εργασιοθεραπεία», παρουσιάζοντας ένα πολύ σημαντικό εύρημα από μελέτες σχετικά με τους ασθενείς, όπου φάνηκε ότι σε 28 ασθενείς στα 3 χρόνια που εργάζονται οι συνολικές ημέρες νοσηλείας μειώθηκαν στις 674 από τις 4368 ημέρες νοσηλείας τα 3 προηγούμενα χρόνια προ εργασίας.

Τέλος, η κ. Γιαννούλα Πιλιτσίδου πρόσθεσε την αναγκαιότητα στήριξης από τους φορείς της Ημαθίας και τον συντονισμό όλων για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων της σύστασης του ΚοιΣΠΕ Ημαθίας, χρησιμοποιώντας το λογότυπο «Επιχειρούμε Μαζί», με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινότητας, την καταπολέμιση του στίγματος και των προκαταλήψεων, τη συσπείρωση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και την ενεργοποίηση των κοινωνικών φορέων.

Η συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής  υγείας, επαγγελματιών ψυχικής υγείας και φορέων της περιοχής ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτελεί σημαντική  εγγύηση για την επίτευξη του  στόχου της ίδρυσης και λειτουργίας  του συνεταιρισμού.

Υπήρξε πληθώρα ερωτήσεων από  τους συμμετέχοντες οι οποίες απαντήθηκαν  με την χρήση παραδειγμάτων άλλων  συνεταιρισμών και από την  εμπειρία που έχει ως σήμερα σωρευτεί στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Πολλοί από τους προσκεκλημένους  συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη  και το σχέδιο του καταστατικού και  συμφώνησαν να επανέλθουν σύντομα για  την εκλογή της προσωρινής διοικούσας επιτροπής.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας σύστασης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης  Ευθύνης Ημαθίας.  

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚοιΣΠΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες