ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ


Σε κατάσταση ετοιμότητας τίθεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά στην ταχεία εξάπλωση της νέας γρίπης. Ψυχραιμία συνιστά και πάλι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρέλαβε και παραδίδει την Παρασκευή στον πρωθυπουργό το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας.
Σοβαρή παραμένει, εν τω μεταξύ, η κατάσταση των τριών ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό της νέας γρίπης και παρουσίασαν πνευμονία. Ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης στη χώρα έχει φθάσει τα 730, μεταξύ των οποίων δύο σε οπλίτες που υπηρετούν στην Κω και έχουν εμφανίστει ήπια συμπτώματα της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας είχε το πρωί της Πέμπτης συναντήσεις με τα προεδρία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στο Μαρούσι, παρέχοντας ενημέρωση για τον προγραμματισμό της πολιτείας για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης.

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησε ξανά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες των νομών βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος δήλωσε ότι το σχέδιο είναι επαρκές και θα λειτουργήσει, επισήμανε όμως ότι ελλείψεις υπάρχουν και ότι ζητήθηκε η ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό και πόρους για να μπορέσουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίσουν όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης παρέδωσε έτοιμο σχέδιο δράσης του δήμου της Αθήνας προκειμένου αυτό να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης.

Την Παρασκευή το εθνικό σχέδιο δράσης

Οι κατευθυντήριες γραμμές στους δήμους και τις νομαρχίες πρόκειται να δοθούν από το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας, το οποίο θα παραδώσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την Παρασκευή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ως προς το μείζον ζήτημα με τις σοβαρές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα προστεθούν περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ και θα προστεθούν και άλλα κέντρα πιστοποίησης εκτός των δύο που λειτουργούν, το Ινστιτούτο Παστέρ και αυτό της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός δεν έδωσε διευκρινίσεις, αλλά κατά πληροφορίες το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ενίσχυση των Εντατικών με 80 έως 100 κλίνες με την αποδέσμευση ειδικού λογαριασμού και την επαναπρόσληψη νοσηλευτών των οποίων η σύμβαση είχε διακοπεί. Αυτό θα γίνει ενδεχομένως εντός Αυγούστου.

Επίσης, κατά πληροφορίες αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν άλλα τέσσερα κέντρα πιστοποίησης του ιού, στη Βόρεια Ελλάδα, στα Γιάννενα, στην Κρήτη και ένα δεύτερο στην Αθήνα.

Κεντρικός άξονας του εθνικού σχεδίου δράσης είναι ο εμβολιασμός με την πρώτη μεγάλη παρτίδα να αναμένεται στην Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

Ερωτώμενος για τις κατηγορίες εμβουλιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σίγουρα πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Μεταφοράς (σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβάλει ο αρμόδιος υπουργός) και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Η συνέχεια θα καθοριστεί από την εθνική επιτροπή αντιμετώπισης πανδημίας.

Τέλος, κανονικά θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα μέτρα που θα ληφθούν θα αποφασιστούν ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε.

Σοβαρά οι τρεις ασθενείς

Βαριά παραμένει η κατάσταση των δύο ασθενών -του 33χρονου που νόσησε την περασμένη εβδομάδα και του 42χρονου- που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Κρήτης. Κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας της 16χρονης Βρετανίδας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Η αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων της νέας γρίπης στη χώρα και η ολιγωρία που παρατηρήθηκε στην αποστολή δείγματος προς εξέταση από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ινστιτούτο Παστέρ έχει εγείρει ερωτήματα για την ετοιμότητα και την επάρκεια του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει μια επόμενη φάση έξαρσης του ιού.

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να εφημερεύουν ιδιωτικοί γιατροί και οδοντογιατροί, οι οποίοι, θα ενταχθούν στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και των φαρμακοποιών στο πρόγραμμα.

Η λίστα με τα ονόματα των εφημερευόντων γιατρών θα βγει από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους και θα αναρτηθεί στα Κέντρα Υγείας, πιθανώς στα φαρμακεία και στις εφημερίδες.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα προβληθεί στην τηλεόραση το πρώτο σποτ για τη νέα γρίπη, το οποίο θα καθησυχάζει και θα περιλαμβάνει συμβουλές για την πρόληψη.

Αντιδράσεις για κυβερνητική ανεπάρκεια

Επίθεση στην κυβέρνηση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, τονίζοντας ότι από πέρυσι έχει θέσει το θέμα των ΜΕΘ που έμεναν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Εκατόν πενήντα κλίνες μένουν κλειστές, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός -είναι πέντε χρόνια, πάνε για έξι χρόνια, κανείς γιατρός γι' αυτές τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πού είναι η πολιτική σας;» δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου επανέφερε την ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει εγκύκλιος προς όλα τα σχολεία με συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης της νέας γρίπης άμεσα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Θ.Λεβέντης αναφέρει σε δήλωσή του: «Για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα, όπως αυτό της γρίπης, είναι απαραίτητες τουλάχιστον τρεις βασικές προϋποθέσει: ψυχραιμία, καλή οργάνωση και επαρκή υλικά μέσα. Και τα τρία είναι εν ανεπαρκεία στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες