Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν έως 50.000 ευρώ στο τέλος του μήνα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν έως 50.000 ευρώ στο τέλος του μήνα


Άλλο ένα «κύμα» εξόφλησης αναδρομικών που προκύπτουν από επανυπολογισμό συντάξεων θα έχουμε στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Στις αρχές της Μ. Εβδομάδας είδαν «φουσκωμένους» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χιλιάδες συνταξιούχοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου-  ΔΕΚΟ, με άλλα λόγια απόμαχοι της εργασίας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Απομένει μία ακόμη ομάδα συνταξιούχων να πληρωθεί, η οποία και θα λάβει ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τα 50.000 ευρώ!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα εν λόγω ποσά βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί πως είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.Την «σκυτάλη» λοιπόν παίρνουν, οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που θα λάβουν και εκείνοι αυξημένα ποσά μηνιαίων αποδοχών, αλλά και αναδρομικά 54 μηνών.

Σε ποιους θα καταβληθούν αναδρομικά

Η διαδικασία επανυπολογισμού συντάξεων θα «κλείσει» στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν και θα καταβληθούν αναδρομικά και προσαυξήσεις σε περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.Πρόκειται για παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών. Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν πως ακόμη αναμένουν τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους βάσει του ν. 4670, κατηγορίες που δεν ανήκουν στις προαναφερόμενες και είναι ως επί το πλείστον μισθωτοί: Όπως επισημαίνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ δεν είχαν όλοι οι μισθωτοί δικαίωμα σε επανυπολογισμό σύνταξης και αναδρομικά, αλλά και για όσους είχαν αυτό το δικαίωμα έγινε σχεδόν άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αποδοχών τους και η καταβολή αναδρομικά.

Επί της ουσίας στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμούν πως με τις προαναφερόμενες κατηγορίες συνταξιούχων «κλείνουν» οι όποιες εκκρεμότητες σε αυτό το πεδίο και ξεκαθαρίζουν ότι εάν υπάρχουν κάποιοι ακόμη στην… αναμονή, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, που εμφανίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες.

Για ποιες κατηγορίες συνταξιούχων γίνεται επανυπολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση «στην τσέπη».

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.  Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών συγκεκριμένα έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες