Ρυθμίσεις χρεών στην εφορία: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για την απώλειά τους-Τι ισχύει για την συμμόρφωση - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ρυθμίσεις χρεών στην εφορία: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για την απώλειά τους-Τι ισχύει για την συμμόρφωση


Εξορθολογίζονται οι κανόνες για την απώλεια των ρυθμίσεων προς στην Εφορία με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024 στις 8π.μ .

Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει είναι πως υπάρχει ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των φορολογικών υποχρεώσεων, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση.

Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση  μέσα σε 3 μήνες. Ο στόχος είναι να  μην χάνεται η ρύθμιση . Την ίδια στιγμή  εισάγεται και ένας μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης.  Συνεπώς:

1.Θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις  για τη τήρηση της ρύθμισης.

2. ⁠Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρήσει κάποια από τις προϋποθέσεις, τότε θα παίρνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης προκειμένου να τακτοποιήσει σε εύλογο χρόνο την εκκρεμότητα που δημιούργησε.

3. ⁠Εάν δεν το κάνει αυτό ο πολίτης, τότε η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Με αυτόν τρόπο «θωρακίζεται » η απρόσκοπτη αποπληρωμή των ρυθμίσεων, ενισχύονται  τα φορολογικά έσοδα, αυτοματοποιείται η διαδικασία και ενισχύεται η  διαφάνεια μεταξύ του οφειλέτη και της φορολογικής αρχής.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχουν παράλογες και πρακτικά ανεφάρμοστες προϋποθέσεις  για μην χάσει τη ρύθμιση του ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Δηλαδή, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ  υποχρεούται να ελέγχει ανά πάσα στιγμή εάν είναι ενήμερη η κάθε ρύθμιση, αλλά και εάν έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις και δεν έχουν “γεννηθεί “νέα ληξιπρόθεσμα. Eάν όμως δεν υποβληθεί μια δήλωση ή προέκυψε μια νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή  λόγω καθυστέρησης –έστω 1 ημέρας- στην πληρωμή της , τότε η ρύθμιση αυτή “πέφτει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες