Aσφαλιστική ικανότητα: «Δεύτερη ευκαιρία» για όσους επαγγελματίες έχασαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη- Τι ισχύει από σήμερα 1η Μαρτίου - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Aσφαλιστική ικανότητα: «Δεύτερη ευκαιρία» για όσους επαγγελματίες έχασαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη- Τι ισχύει από σήμερα 1η Μαρτίου


Εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης έμειναν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κατάφεραν να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχαν με τον e-ΕΦΚΑ: Όσοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και μαζί και τα όποια «προνόμια» είχαν που τους επέτρεπαν την πρόσβαση και σε ιδιωτικές δομές υγείας. Με άλλα λόγια παύει πλέον να τους καλύπτει τα έξοδα για την αγορά φαρμάκων, όπως και για νοσηλεία. Εντούτοις, όποιος θέλει να ανακτήσει την ασφαλιστική του ικανότητα θα έχει μια.. δεύτερη ευκαιρία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η ασφαλιστική ικανότητα στην ουσία παρέχει στους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας), πέραν της δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία που δίνει ο ΑΜΚΑ, επιπλέον πρόσβαση με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές δομές υγείας, κάλυψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ενδεικτικά, ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ.

«Δεύτερη ευκαιρία» για όσους έχασαν ασφαλιστική ικανότητα

Βέβαια, το ότι έχασαν όσοι διατηρούν οφειλές απέναντι στον ΕΦΚΑ την ασφαλιστική τους ικανότητα, δεν σημαίνει πως θα χάσουν το δικαίωμα για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Τι ισχύει, λοιπόν, από σήμερα, 1η Μαρτίου; 

Με τη λήξη της κατ’ εξαίρεση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, θα εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας, δηλαδή:

  • για τους μισθωτούς: απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο έτος,
  • για τους μη μισθωτούς: απαιτείται η συμπλήρωση 2 τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος, η καταβολή των απαιτητών εισφορών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και, αν υπάρχει οφειλή, πρέπει να έχει ρυθμιστεί και να τηρείται η ρύθμιση.

Εντούτοις, όσοι έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να την ανακτήσουν ανά πάσα στιγμή μέσα στην χρονιά, έστω και μήνα-μήνα.

Για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει οι οφειλέτες να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ, όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλές σε έως 24 δόσεις.

Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία.

Επισημαίνεται και πάλι πως όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Τι ισχύει για εργαζόμενους με «μπαταχτσήδες» εργοδότες και ανήλικα τέκνα

Τι ισχύει όμως για τους εργαζομένους των οποίων οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές; Για όσους εργαζομένους έχει υποβληθεί ΑΠΔ για τον απαιτούμενο χρόνο των 50 ημερών, η ασφαλιστική τους ικανότητα ανανεώνεται αυτόματα ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση μη υποβολής ΑΠΔ τότε ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισης.

Από τον Ιούλιο του 2022, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατρούς, δηλαδή και ιδιώτες, για τις πιο κάτω κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών:

α. ανήλικοι έως 18 ετών.

β. ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικάσυμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

γ. ασθενείς με παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνταιμε μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).
Επιπλέον, για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες προβλέπεται η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες