Εξοικονομώ: Έρχονται 5 νέα προγράμματα – Όλες οι λεπτομέρειες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Εξοικονομώ: Έρχονται 5 νέα προγράμματα – Όλες οι λεπτομέρειες


Έρχονται 5 νέα προγράμματα ” Εξοικονομώ “για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ΟΤΑ. Πρόκειται για το « Εξοικονομώ – Επιχειρώ», το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις, το πρόγραμμα για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε δήμους και Περιφέρειες και το «Εξοικονομώ» για κατοικίες, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ,

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”:

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ»

Μέχρι το τέλος του έτους   ή το αργότερο εντός του Ιανουαρίου  θα προκηρυχθεί  από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» με προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ . Τα μισά χρήματα αφορούν τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και τα άλλα μισά τον τουρισμό. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τρεις κλάδους.

Για τους κλάδους  εμπορίου και υπηρεσιών  ενισχύονται έργα  συνολικού ύψους  επένδυσης  έως 100.000 ευρώ,  ενώ για τον κλάδο  του τουρισμού ενισχύονται έργα  συνολικού  προϋπολογισμού  ύψους  επένδυσης από  50.000 ευρώ  έως και 500.000  ευρώ(  η δυναμικότητα της μονάδας  θα πρέπει να είναι  έως 100 κλίνες) .Τα ποσοστά ενίσχυσης ορίζονται σε 40% των επιλέξιμων δαπανών για τις μεσαίες επιχειρήσεις και σε 50% για τις μικρές και τις πολύ μικρές. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 20.000-250.000 ευρώ για τον κάδο του τουρισμού και από 40.000-50.000 ευρώ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Απαραίτητή προϋπόθεση  είναι οι επιχειρήσεις να έχουν συσταθεί με επιλέξιμο για για τη δράση ΚΑΔ μέχρι 31/12/2020, να έχουν κλείσει πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσης 12μηνης διάρκειας και να μην έχουν χαρακτηριστεί προβληματικές.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία” έως το τέλος του έτους ή το αργότερο εντός  του Ιανουαρίου θα ανοίξει η πρόσκληση  για το  πρόγραμμα  «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ ύψους 50.000.000  ευρώ με πόρους  από το πρόγραμμα  δημοσίων εσόδων.  Μέσω του προγράμματος επιδοτείται το 40% των δαπανών έως 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία 3 χρόνια, με τους ωφελούμενους να είναι υποχρεωμένοι μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες  ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση  κατοικίας για ένα ακίνητο τους εφόσον:

-διαθέτουν  την κυριότητα  ή την επικαρπία του ακινήτου  κατά ποσοστό  που υπερβαίνει  το 50%

-το ακίνητο έχει έκταση  100 τετραγωνικά  μέτρα  και βρίσκεται  σε οικιστική περιοχή

-‘εχουν ετήσιο  οικογενειακό  φορολογητέο  πραγματικό ή  τεκμαρτό   εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

-το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί  ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως κενό  στο έντυπο  Ε2 που συνοδεύει  τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 3  τελευταίων ετών

-οι δικαιούχοι δεν λάβει  επιδότηση  για πρόγραμμα  εξοικονόμηση ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας  τους τα τελευταία 5 έτη.

Για τον νέο κύκλο «Εξοικονομώ»

Εντός του 2024  θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ο  νέος κύκλος «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα  με την εφημερίδα “Δημοκρατία” o προϋπολογισμός θα κυμαίνεται  γύρω  στα 300.000.000-350.000.000 ευρώ και θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Το πρόγραμμα για τους ΟΤΑ

Το πρώτο τρίμηνο του 2024  θα έχει βγει η προκήρυξη  του προγράμματος για την  αναβάθμιση του οδοφωτισμού   στους ΟΤΑ Α’  και Β’  βαθμού. προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ θα επιδοτεί  το 20% του κόστους των επενδύσεων.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Περίπου την ίδια περίοδο αναμένεται να αρχίσει και το  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» μόνο για τις επιχειρήσεις.  Ο προϋπολογισμός του προγράμματος  ανέρχεται σε 90.000  ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (στα 100.000.000 ευρώ υπολογίζεται η ιδιωτική  συμμετοχή) και η επιδότηση  των δικαιούχων θα κυμαίνεται από 30% έως 50%. Αφορά χρηματική στήριξη  επιχειρήσεων  για μείωση  της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας  με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού κυρίως θέρμανσης – ψύξης σε αντικατάσταση  υφιστάμενου εξοπλισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες