ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ τα τρακτέρ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ τα τρακτέρ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες Με τα προβλήματα στην ελληνική γεωργία να παραμένουν ανεπίλυτα και την κυβέρνηση να κωφεύει στις επάλληλες εκκλήσεις για στήριξη, οι αγρότες ξαναβγαίνουν στους δρόμους για μια ακόμη χρονιά. Στην... 

 
πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αγιά Λάρισας για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, αποφασίστηκε κινητοποίηση με τρακτέρ σε όλες τις περιοχές της χώρας στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποφασίστηκε, επίσης, ομόφωνα παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 9:30 το πρωί. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αφορούν σε όλες τις καλλιέργειες, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών, αγροτών από περιοχές της χώρας που καλλιεργούν μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια κ.λπ.

Η συμμετοχή, σύμφωνα με τους αγρότες, είναι ενδεικτική του μεγέθους των προβλημάτων αλλά και της αποφασιστικότητας για ανυποχώρητο αγώνα, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

«Μόνο η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής μπορούν να διασφαλίσουν εισόδημα διαβίωσης στους αγρότες, αλλά και σταμάτημα της αισχρής κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών και αγροτών».

Αδικαιολόγητη διακοπή επιδοτήσεων


Για τις συγκεκριμένες δενδρώδεις καλλιέργειες επεσήμαναν ότι αδικαιολόγητα η κυβέρνηση έκοψε τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις πέρυσι ώστε να διαθέσει αυτά τα χρήματα για να δώσει συνδεδεμένες ενισχύσεις σε άλλα προϊόντα, λέγοντας ότι θα επαναξετάσει το ζήτημα σε ένα χρόνο.

Ο χρόνος πέρασε, οπότε, όπως σημείωσαν, τα μήλα και οι καρποί με κέλυφος πρέπει να ενταχθούν άμεσα ξανά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Πλημμυροπαθείς μηλοπαραγωγοί


Στα μήλα υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής. Ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ούτε καν από τα ΚΟΕ. Ζητούν, συνεπώς, για αναπλήρωση εισοδήματος λόγω του φουζικλάδιου στα 1000€/στρέμμα.

«Επιπλέον, από πέρυσι υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης και του τότε υπουργού κ. Γεωργαντά ότι ιδιαίτερα στα Πράσινα μήλα Αγιάς λόγω της εκτεταμένης καρπόκαψας που είχαν, θα δίνονταν 50€/στρέμμα επιπλέον από το υπόλοιπο ποσό που είχαμε κερδίσει με τις κινητοποιήσεις μας.

Δέσμευση που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και πρέπει άμεσα να γίνει! Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την τακτική του διαίρει και βασίλευε που χρησιμοποιεί κατά κόρον η κυβέρνηση. Για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, έδωσε προκαταβολή μόνο στα κόκκινα μήλα Ζαγοράς και όχι στις άλλες ποικιλίες, και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους πλημμυροπαθείς μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Δεν θα στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλον, αλλά όλοι μαζί απέναντι στην κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις ατέρμονες τακτικές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες