Γιατί μειώνονται οι πραγματικοί μισθοί των Ευρωπαίων εργαζόμενων αν και τα κέρδη των εταιρειών αυξάνονται - Τι αναφέρει νέα μελέτη - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Γιατί μειώνονται οι πραγματικοί μισθοί των Ευρωπαίων εργαζόμενων αν και τα κέρδη των εταιρειών αυξάνονται - Τι αναφέρει νέα μελέτη

 
Μείωση των πραγματικών μισθών, παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών των εταιρειών, δείχνει νέα έρευνα Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωπαίων, που δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

«Ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη, πέραν του πληθωρισμού» σημειώνει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ «αν ληφθεί υπ’ όψιν ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί εφέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και στη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και στην Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν».

«Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων δημοσιεύει τη μελέτη αυτή, ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με τίτλο “Μία δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους”, που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, 15ης Νοεμβρίου 2023.

Τα στοιχεία δείχνουν για μία ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μίας κρίσης πληθωρισμού, που προκαλείται κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού, προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην ΕΕ, ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το Μανιφέστο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:
  • φόροι στα υπερκέρδη, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό,
  • αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και
  • φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος-μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες