Το ελληνικό χωριό που «αναστήθηκε» χάρη σε μια διαθήκη - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Το ελληνικό χωριό που «αναστήθηκε» χάρη σε μια διαθήκηΟ σπουδαίος ευεργέτης που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του

Ένας από τους σπουδαίους ευεργέτες της χώρας μας, αν και πέρασε στα ψιλά γράμματα της ειδησειγραφίας, ήταν ...  


 

ο Ευστάθιος Ξεζωνάτος, που στην Αμερική έκανε το όνομα του Steven Zonas.

Ο Ε.Ξενωζάτος γεννήθηκε στους Μεξιάτες Λαμίας και όπως χιλιάδες Έλληνες στα χρόνια μετά τον πόλεμο, όπου η πείνα στερούσε τα όνειρα τους, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, για ένα καλύτερο αύριο.

Συγκεκριμένα βρέθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο.

Με σκληρή δουλειά κατάφερε να δημιουργήσει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του πλούτου, καθώς ήταν λιτοδίαιτος, μάλιστα κυκλοφορούσε με το ίδιο φθαρμένο μπουφάν για χρόνια.

Το 1980 επισκέφθηκε για μια και τελευταία φορά το χωριό του. Ένα όνειρο ζωής που πραγματοποίησε και αυτό που θα ακολουθούσε δεν το φανταζόταν κανείς.

Στη διαθήκη του άφηνε τα ετήσια κέρδη από επενδύσεις που έκανε στους κατοίκους του χωριού που γεννήθηκε.

Τα χρήματα του διαχειρίζεται το ίδρυμα Steve Zonas, και κάθε χρόνο το χωριό λαμβάνει σημαντικά ποσά που έδωσαν στους Μεξιάτες την ευκαιρία να ακμάσει, όταν όλη επαρχία έσβηνε.

Σχολεία, πλατείες, παιδικοί σταθμοί, σπουδές και μηνιαία βοηθήματα σε φτωχές οικογένειες όλα χάρη στη διαθήκη αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του.

«Στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι τώρα έχουν έρθει περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν γίνει σχολείο, νηπιαγωγείο, εκκλησίες έχει δοθεί τεράστια βοήθεια στην εκπαίδευση των παιδιών. Όταν τα χρηματιστήρια στην Αμερική πάνε καλά οι αποδόσεις φτάνουν μέχρι και 180 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Υπάρχουν όμως και εποχές που οι αποδόσεις πέφτουν στις 15 και 20.000 δολάρια. Για το 2021 οι αποδόσεις ήταν στα 100.000 ευρώ και το 2022 φτάνουν τα 115.000 ευρώ» εξηγεί ο Κώστας Χριστόπουλος, πρόεδρος του ιδρύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες