Επίδομα παιδιού: Τι αλλάζει και για ποιους από τον Σεπτέμβριο του 2024 - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Επίδομα παιδιού: Τι αλλάζει και για ποιους από τον Σεπτέμβριο του 2024

 


“Ριζικό λίφτινγκ” αναμένεται να έρθει από τον Σεπτέμβριο του 2024 στον τρόπο καταβολή του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους. Δηλαδή το μισό ποσό από το επίδομα παιδιού θα πληρώνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας. Αυτό θα προβλέπει σχετική ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα και το μέτρο αυτό αναμένεται να  εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Αλλά για τον τρόπο έκδοσης  της νέας κάρτας των επιδομάτων θα αποφασίσουν από κοινού το αρμόδιο υπουργείο μαζί με τις τράπεζες.

Η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές θα πραγματοποιούνται οι  περισσότερες συναλλαγές προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια αναφορικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.
  • Θα υπάρξουν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές. Με αυτόν τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει στον δικαιούχο να  πραγματοποιήσει συναλλαγή σε απαγορευμένη δαπάνη την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.
  • Θα δίνονται κίνητρα στους  δικαιούχους των επιδομάτων που δεν θα κάνουν ανάληψη του υπολοίπου ποσού τους αλλά θα το χρησιμοποιήσουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών. Δηλαδή θα υπάρξουν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες μερικές από αυτές είναι ο τζόγος.
  • Το 50% του ποσού του επιδόματος θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα μπορεί ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως κάποιος που λαμβάνει  επίδομα παιδιού ύψους 70 ευρώ θα μπορεί τα 35 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 35 ευρώ μέσω μετρητών. Διευκρινίζεται δε πως θα μπορεί κανείς να ξοδέψει και ολόκληρο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Το ποσό του επιδόματος

Σημειώνεται δε πως το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται στα 70 ευρώ ή 42 ευρώ ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ευρώ  ή 84 ευρώ  ή 56  ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Δημόσιο: Πόσο αυξάνεται το επίδομα παιδιού από την 1η Ιανουαρίου του 2024 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 για τους εργαζόμενους του δημοσίου. Αναλυτικά, το επίδομα παιδιών στο Δημόσιο αυξάνεται:

  • για 1 παιδί σε 70 ευρώ τον μήνα από 50 ευρώ
  • για 2 παιδιά στα 120 ευρώ τον μήνα από 70 ευρώ
  • για 3 παιδιά στα 170 ευρώ τον μήνα  από 120 ευρώ
  • για 4 παιδιά από 170 στα 220  ευρώ, κάθε επιπλέον παιδί +120  ευρώ (από 70).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες