Πετρέλαιο θέρμανσης 2023: Νέα σενάρια για την τιμή του - Το κακό και το αισιόδοξο - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Πετρέλαιο θέρμανσης 2023: Νέα σενάρια για την τιμή του - Το κακό και το αισιόδοξοΞεκινά την ερχόμενη Παρασκευή (13/10) η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, την ώρα που στις διεθνείς αγορές επικρατεί έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών με φόντο την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Για... 


 

την ώρα παραμένουν άγνωστες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και πόσο αυτές θα επηρεάσουν τις αντίστοιχες στις τοπικές αγορές.


Η τιμή έναρξης για το πετρέλαιο θέρμανσης


Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται να οριστοκοποιείται στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο, παρά τις εκτιμήσεις των προηγούμενων εβδομάδων ότι ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 1,55 ευρώ.


Βέβαια υπάρχουν και τα σενάρια που θέλουν την τιμή στο 1,43 ευρώ το λίτρο. Και οι πιο αισιόδοξοι που κάνουν λόγο για κάτω από 1,39 ευρώ το λίτρο.


Αν το 1,40 τελικά «κλειδώσει» θα είναι τιμή-έκπληξη, καθώς όπως λένε παράγοντες της αγοράς, πριν λίγες ώρες και μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στο Ισραήλ η τιμή του μπρεντ κατέγραψε αύξηση 4%.

Έτσι, η τιμή εκκίνησης την Παρασκευή αναμένεται να διαμορφωθεί ανάλογα την πορεία των διεθνών τιμών τις επόμενες ημέρες αλλά και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το πετρέλαιο παραμένει επί του παρόντος περιορισμένο καθώς και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Σημειώνεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια του περυσινού χειμώνα (2022-2023) καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός).

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκίνησε πέρυσι πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο υποχώρησε στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον Απρίλιο, στα 0,92 ευρώ. Η τιμή του πετρελαίου με αναγωγή σε κιλοβατώρες ήταν 0,14 ευρώ / Kwh στην έναρξη της περιόδου και 0,08 ευρώ / Kwh στη λήξη.

Χωρίς επιδότηση το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος
Υπενθυμίζεται ότι φέτος η επιδότηση του κράτους δεν υφίσταται.

Αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωνόταν σε περίπτωση που η τιμή διάθεσης έφτανε ή και ξεπερνούσε το 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Παρότι η τιμή αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το 2022, δεν πλησιάζουμε στα επίπεδα συναγερμού που θα δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι, με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρυσι για αρκετό διάστημα κοντά στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Τα «χαρτιά» τους επίσης ως προς την παροχή εκπτώσεων δεν έχουν ανοίξει ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στη χώρα μας.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 800 ευρώ. Για συγκεκριμένες κατηγορίες θα φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Τα ποσά παραμένουν ίδια όπως και την περσινή σεζόν, ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνθηκαν για τις οικογένειες με παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πάρουν επίδομα περισσότερα νοικοκυριά με προστατευόμενα τέκνα. Ωστόσο, για πρώτη φορά καθιερώνεται όριο για το τζίρο των φορολογούμενων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης 2023

 
Πώς κάνετε αίτηση; Στο myθερμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), όταν ανοίξει η πλατφόρμα -αναμένεται αυτό να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Θα μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
φυσικό αέριο ή υγραέριο
καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)
Τι πρέπει να κάνετε:

Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet

 
επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα
Σημειώνεται πως η διασταύρωση των παραστατικών αγοράς γίνεται αυτόματα για όσους καταναλώνετε πετρέλαιο.

Ακόμα και αν επιλέξετε να μπείτε στο gov.gr για να κάνετε αίτηση, η εφαρμογή θα σας ανακατευθύνθει στην ΑΑΔΕ και το myθερμανση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες