Εντυπωσιακές οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Εντυπωσιακές οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων...

 


Σε μια δημοκρατία ενάμισι κόμματος οδεύει η χώρα, εκτός κι αν ο λαός προχωρήσει σε σημαντικές διορθωτικές κινήσεις στις κάλπες... της 25ης Ιουνίου. Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνιστούν έναν εκλογικό σεισμό με άγνωστες ακόμα μετα-δονήσεις, αλλά και εντελώς νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ν.Δ. κέρδισε και την ψήφο των νέων -ένα προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ-, καθώς οι 17-24 ετών της έδωσαν 31,5%, (28,8% έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, 10,5% στο ΠΑΣΟΚ, 6,4% στο ΚΚΕ, 5% στο ΜέΡΑ25, 5,9% στην Ελληνική Λύση, ενώ «άλλο κόμμα» ψήφισε το 11,9%).

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες ψήφισαν Ν.Δ. κατά 47,5%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 13,4%, ΣΥΡΙΖΑ 13%, ΚΚΕ 7,8%, Ελληνική Λύση 8,3%, ΝΙΚΗ 4,7%. Συντριπτικά ήταν τα ποσοστά της Ν.Δ. στους ελεύθερους επαγγελματίες (54%), ενώ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μόλις το 17,3% (σ.σ. να πούμε ένα μπράβο στον Γιώργο τον Κατρούγκαλο σε αυτό το σημείο).

Οπως τόνισε στην ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής, Παναγιώτης Κουστένης, «η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες. […] Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, υψηλότερο ακόμα και από το ποσοστό της στους αγρότες. Και βέβαια έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, δηλαδή με δύο εθνικά ποσοστά συγκρίσιμα έχει 10 μονάδες παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρόφως έχει χάσει 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές». Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κατά 29,1% και Ν.Δ. 27,8%. Στους άνεργους η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 33,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26%.

Πού πήγαν οι ψήφοι που έχασε κάθε κόμμα; Η Ν.Δ. είχε τη μεγαλύτερη συσπείρωση ψηφοφόρων (82%), ενώ είχε διαρροές κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ (5,1%) και το ΠΑΣΟΚ (4,0%), προς την Ελληνική Λύση μετακινήθηκε 2,7%, προς το ΜέΡΑ25 0,4% και προς άλλα κόμματα 4,8%. Η Ν.Δ. έδωσε 1,2 μονάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ 0,4 στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 μονάδα στη Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε μόλις το 66,8% των ψηφοφόρων του και έγινε πανδότης: προς τη Ν.Δ. μετακινήθηκε 9,1% και προς το ΠΑΣΟΚ 9,1%. Στο ΚΚΕ στράφηκαν 4,2% των ψηφοφόρων του, προς το ΜέΡΑ25 3,3%, προς την Ελληνική Λύση 3,2% και προς άλλα κόμματα το 4,3%. Ετσι το άλλοτε κραταιό κόμμα έδωσε από 2,9 μονάδες σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., 1,3 προς το ΚΚΕ και 0,8 στο ΜέΡΑ25.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατάφερε να συσπειρώσει το 77,2% των ψηφοφόρων του. Το 13,2% μετακινήθηκε προς τη Ν.Δ. και το 5,7% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 1,1% στο ΚΚΕ, 1% στην Ελληνική Λύση, 0,6% στο ΜέΡΑ25 και σε άλλα κόμματα 1,2%. Το ΠΑΣΟΚ πήρε περισσότερους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά έχασε.

Οι «αναποφάσιστοι» κατά 51,3% προτίμησαν τη Ν.Δ., 13% ΣΥΡΙΖΑ, 9,6% ΠΑΣΟΚ, 3,7% ΚΚΕ, 4,1% Ελληνική Λύση. Σύμφωνα με τον κ. Κουστένη, «η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους. […] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο».

Οσο για το «ιερό δισκοπότηρο» που διεκδικούν όλα τα κόμματα εξουσίας, όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουστένης, «η περίφημη μάχη για το Κέντρο δείχνει ξεκάθαρα τη διείσδυση που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία προς τον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο, τον κεντρώο. Το 40% από αυτούς που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία».

Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τις 25 Ιουνίου
Εμπεδώνει το κλίμα που επικρατεί μετά τις κάλπες της Κυριακής η πρώτη δημοσκόπηση που έκανε η Kapa Research. Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου) η Νέα Δημοκρατία ψαλιδίζεται ελαφρώς για να φτάσει στο 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και με πτώση (18,0%), όπως και το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα αν και με άνοδο (13,3%), ενώ εντός Βουλής εμφανίζει την Πλεύση Ελευθερίας (3,6%) και τη ΝΙΚΗ (3,2%).

Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει υψηλό ποσοστό για να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στη νέα κυβέρνηση.

Στο ερώτημα «πού οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας» οι πολίτες απαντούν 43% σε «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης», ενώ ένας στους τέσσερις εκτιμά ότι «η Ν.Δ. είχε στήριξη από τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα». Ενας στους τρεις πιστεύει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για τη θέση του πρωθυπουργού από τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων», 28% συμφωνεί ότι «η Ν.Δ. είχε να επιδείξει θετικό έργο την τετραετία 2019-2023», 18% ότι «ήταν πιο σαφές τι σημαίνει η ψήφος στη Ν.Δ.»...

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες