Εκλογές: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφοδέλτια – Αναλυτικά οι προδιαγραφές - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Εκλογές: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφοδέλτια – Αναλυτικά οι προδιαγραφές



Τι ισχύει με τις διαστάσεις

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ώστε...


η εκλογική διαδικασία να κυλίσει χωρίς προβλήματα και απρόοπτα.

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο τις τελευταίες ημέρες προετοιμάζονται για να εκτυπώσουν τη σχετική νομοθεσία, τις εγκυκλίους, τα βιβλία των δικαστικών αντιπροσώπων όπου καταγράφονται οι συνδυασμοί και υποψήφιοι.

Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Τυπογραφείο είναι και η «κοπή» των λευκών ψηφοδελτίων που παίρνουν οι πολίτες στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές.

Τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια των εκλογών

Η εκτύπωση όμως των ψηφοδελτίων με τα ονόματα των υποψηφίων έχει επικρατήσει να την «χρεώνονται» τα ίδια τα κόμματα με χρήματα του Δημοσίου.

Επομένως, ήδη τα μεγαλύτερα τυπογραφεία της χώρας εργάζονται και αυτά σε εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων να φτάσουν σε κάθε άκρη της χώρας.

Ωστόσο, σχετική απόφασή του το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζει ότι τόσο τα ψηφοδέλτια, όσο οι φάκελοι που τα τοποθετούν οι ψηφοφόροι πριν καταλήξουν στις κάλπη πρέπει να έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις.

Αναλυτικά τι ισχύει με τις διαστάσεις ψηφοδελτίων και φακέλων

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΣ: «Καθορίζουμε τις διαστάσεις των ψηφοδελτίων, των λευκών ψηφοδελτίων, καθώς και τις διαστάσεις και λοιπά χαρακτηριστικά των φακέλων που χρησιμοποιούνται για την εκλογή βουλευτών, ως ακολούθως:

Διαστάσεις ψηφοδελτίων: Οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων και των λευκών ψηφοδελτίων ορίζονται: α) για τις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν μέχρι και δέκα (10) βουλευτές, σε 14 x 20 εκατοστά του μέτρου περίπου, και β) για τις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν ένδεκα (11) έως και δεκαεννέα (19) βουλευτές, σε 14 x 25 εκατοστά του μέτρου περίπου.

Διαστάσεις φακέλων: Οι διαστάσεις των φακέλων, μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια, ορίζονται σε 9,50 Χ 16 εκατοστά του μέτρου περίπου. Οι φάκελοι κατασκευάζονται από χαρτί αδιαφανές, λευκής απόχρωσης και φέρουν στην εμπρόσθια πλευρά τους, διαγωνίως, πέντε (5) γραμμές απόχρωσης «βαθύ μπλε», από τις οποίες η μεσαία κυματοειδής, συνολικού πλάτους ενός εκατοστού (0,01) του μέτρου περίπου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες