Εκλογές: Πώς εξαιρείται κάποιος από την εφορευτική επιτροπή – Τα 3 δικαιολογητικά που χρειάζονται - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Εκλογές: Πώς εξαιρείται κάποιος από την εφορευτική επιτροπή – Τα 3 δικαιολογητικά που χρειάζονται




Τα καθήκοντα των εφορευτικών επιτροπών  
 
Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με πολλούς να αναρωτιούνται μεταξύ άλλων πως μπορούν να εξαιρεθούν από την εφορευτική επιτροπή.

Η...  

 
κλήρωση των μελών της εφορευτικής επιτροπής

Δεκαπέντε ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές.

Οι κληρωθέντες πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ειδοποιούνται σχετικά τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από τις εκλογές 2023, με ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται σε περίπτωση κωλύματος

Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση κωλύματος, ο πολίτης οφείλει να μπορεί να το αποδείξει προσκομίζοντας:

Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη
Ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Αν κάποιο από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει την δυνατότητα:

α) να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και

β) να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε περίπτωση που μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν για οποιοδήποτε λόγο, τη θέση τους παίρνουν τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρο της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Ποιοι εξαιρούνται από την εφορευτική επιτροπή

Από την εφορευτική επιτροπή αποκλείονται δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής. Το ίδιο ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και εκείνους που διετέλεσαν δήμαρχοι κατά την τελευταία τριετία.


Από την εφορευτική εξαιρούνται οι δικηγόροι αν διοριστούν αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, καθώς υποχρεούνται να εκπληρώσουν τα καθήκοντα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Εκλογές 2023: Τα καθήκοντα των εφορευτικών επιτροπών

Η εφορευτική επιτροπή διευθύνει την εκλογή, τηρώντας το βιβλίο των πρακτικών το πρωτόκολλο ψηφοφορίας και το βιβλίο διαλογής ψήφων. Με απόφαση τουυπουργού Εσωτερικών είναι δυνατή η απλούστευση, ενοποίηση ή η κατάργηση ορισμένων βιβλίων ή στοιχείων.

Η επιτροπή αποφασίζει κατά πλειοψηφία. Σε ισοψηφία νικάει η ψήφος του προέδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες