Εκλογές 2023: Ο «Γολγοθάς» των Ελλήνων του εξωτερικού – Ταξίδια εκατοντάδων χιλιομέτρων για μία ψήφο - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Ο «Γολγοθάς» των Ελλήνων του εξωτερικού – Ταξίδια εκατοντάδων χιλιομέτρων για μία ψήφο

 



 Τεράστια ταξίδια καλούνται να πραγματοποιήσουν αρκετοί Έλληνες ομογενείς για να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο λόγος; Μπορεί να έκαναν τη σχετική έγγραφή για να ρίξουν την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές, για πρώτη φορά, όμως... 

 
σε αρκετές πόλεις σε όλο τον πλανήτη δεν συγκροτήθηκαν εκλογικά τμήματα. Το αποτέλεσμα; Αν θέλουν να ψηφίσουν θα πρέπει να μπουν σε αεροπλάνο, τρένο ή να πάρουν το αυτοκίνητό τους και να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών που μίλησαν στο enikos.gr σε πολλές πόλεις, παρά το ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών, δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 40 ψηφοφόρων για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, πως αν κάποιος Έλληνας, που μένει στα Τίρανα της Αλβανίας, θέλει να ψηφίσει θα πρέπει να ταξιδέψει στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά: ομογενείς στο Πεκίνο και στο Τόκιο θα πρέπει να ταξιδέψουν στη Σεούλ της Κορέας, όσοι μένουν μόνιμα στο Βελιγράδι καλούνται να βρεθούν στη Σόφια, ενώ όσοι ζουν στην Τιφλίδα της Γεωργίας θα ψηφίσουν στην Κωνσταντινούπολη. Επιπρόσθετα, όποιος Έλληνας μένει μόνιμα στο Περού θα πρέπει να ταξιδέψει στο Χιούστον για να ψηφίσει. Αντίστοιχα, όσοι έχουν δηλώσει για να ψηφίσουν από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το Καράκας της Βενεζουέλας θα πρέπει να ταξιδέψουν στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου συγκροτήθηκε εκλογικό τμήμα.

«Ασφαλώς και δεν θα πάω. Πιο εύκολα θα το είχα να πήγαινα Γιάννενα ή Καστοριά, παρά στη Βουλγαρία. Οι συμπατριώτες μας από την Αλβανία δεν θα ταξιδέψουν στη Βουλγαρία. Όπως είπα θα ήταν πιο εύκολο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά δήλωσαν πως θέλουν να ψηφίσουν στις πόλεις όπου μένουν μόνιμα», είπε στο enikos.gr, ο Μιχάλης Νάτσιος, Έλληνας, ο οποίος διαμένει στην Αλβανία.

Μπορείτε να βρείτε τις σχετικές λίστες με τις πόλεις όπου θα ψηφίσουν οι Έλληνες του Εξωτερικού ΕΔΩ

Πρώτη φορά ψήφος από το εξωτερικό

Στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν από τις εκλογές, οι Ελληνες από κάθε γωνιά της Γης, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως από τον τόπο όπου διαμένουν. Συνολικά κατέθεσαν το αίτημα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι του 2023, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους αποδήμους θα συνεχιστεί.

Οι προϋποθέσεις για την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο σύστημα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού ήταν οι εκλογείς να συγκεντρώνουν τα παρακάτω κριτήρια:
  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
  • δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ( Έντυπο Ε1),
  • αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων ( Έντυπο Ε2),
  • κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα ( Έντυπο Ε3) ή
  • δήλωσης στοιχείων ακινήτων ( Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν.

Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον:
  • α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και
  • β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες