Δημοσκόπηση Pulse: Στις 6,5 μονάδες η διαφορα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Τα σενάρια για τις έδρες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 6,5 μονάδες η διαφορα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Τα σενάρια για τις έδρες


Τα σενάρια για τις έδρες και η εκτίμηση ψήφου

Μιάμιση μονάδα κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου σε σχέση με τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση... 

 
της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Σκάι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στάσιμος και το ΠΑΣΟΚ έχασε μισή μονάδα. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά του ΚΚΕ και του κόμματος Βελόπουλου, ενώ κέρδος μίας μονάδας εμφανίζει το ΜεΡΑ25.

Παράλληλα, αυξάνονται τα ποσοστά εκείνων που θέλουν κυβέρνηση αυτοδυναμίας, αλλά και εκείνοι που τάσσονται υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες συνεργασίας , όπως ανεβαίνει και το ποσοστό εκείνων που θέλουν δεύτερες κάλπες σε κάθε περίπτωση. Η ΝΔ ανεβάζει κατά τέσσερις μονάδες τα ποσοστά της στην παράσταση νίκης, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται κατά δύο μονάδες.

 Δύο μονάδες κερδίζει μέσα σε 20 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωθυπουργία και μία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός καταγράφει ηγεμονικά ποσοστά - άνω του 50% - μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν δεξιοί, κεντροδεξιοί ή κεντρώοι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί στους κεντροαριστερούς και τους αριστερούς.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές επιλογές, οι ψηφοφόροι επιλέγουν σε ποσοστό 41% είτε την αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κυβερνών κόμμα, επανερχόμενοι έτσι στην πολιτική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 30%. Είναι δε ενδιαφέρον ότι και μεταξύ των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, ένα 11% επιλέγει ως προσφορότερη λύση μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. 

Τα σενάρια για τις έδρες και η εκτίμηση ψήφου

Σειρά σεναρίων για την εκτίμηση ψήφου και την κατανομή των εδρών ανάλογα με το πόσο κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή επεξεργάστηκε η Pulse: Με την «γκρίζα ζώνη» να μειώνεται κατά δύο μονάδες μέσα σε τρεις εβδομάδες, η εταιρεία επεξεργάζεται πρώτα ένα σενάριο αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, είτε με έξι είτε με επτά κόμματα στη Βουλή.

Στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, η Pulse ανεβάζει τη ΝΔ στο 35,5% στην εκτίμηση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 11%. Με εξακομματική Βουλή, είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με οριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών. Πρόκειται για την μοναδική περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς με την εκτίμηση με βάση την κομματική καταγωγή των αναποφάσιστων, η ΝΔ κατεβαίνει στο 33,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,5%, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν μόλις 149 βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο «κυβέρνησης των ηττημένων» δεν προκύπτει αριθμητικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες