Εκλογές 2023: Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα – Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα – Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες




Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερο το bonus με τις έδρες
 
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου πήραν πια και

 επίσημη μορφή, σήμερα (22.4.2023) το πρωί, οπότε... 

 
και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη διάλυση της Βουλής και έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στις κάλπες.

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τις εκλογές που ακολούθησε, η Ελλάδα μπήκε πια στον ρυθμό των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε όλα δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη δεν θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα διεξαχθούν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο ν. 4406/2016. Σύμφωνα με το νόμο οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και έτσι δεν προβλέπεται bonus εδρών στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Αντίθετα, στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο ν. 4654/2020, ισχύει το bonus εδρών (έως 50 έδρες) υπέρ του πρώτου κόμματος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης.

Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερο το bonus με τις έδρες

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμίες στις πρώτες κάλπες, τότε οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογική. Ο νόμος αναφέρει ότι η πριμοδότηση των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα γίνεται κλιμακωτά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, τόσο περισσότερες bonus έδρες θα λάβει με ανώτατο όριο όμως, τις 50 έδρες. Για να πριμοδοτηθεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 25% των ψήφων στο σύνολο της επικράτειας.

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, για την κατανομή των εδρών επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλα τα κόμματα, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, δια του αριθμού των βουλευτών επικρατείας.

Ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας που αναδεικνύουν όσοι συμμετέχουν στην κατανομή εδρών προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν στην επικράτεια, δια του εκλογικού μέτρου.


Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές δια του αριθμού των εδρών της.

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου. Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης.

Τι ισχύει για τις αδιάθετες έδρες;

Οι έδρες οι οποίες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες