Κύμινο: Οι πέντε ευεργετικές του ιδιότητες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Κύμινο: Οι πέντε ευεργετικές του ιδιότητες

 Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό, που προέρχεται από τους αποξηραμένους σπόρους του φυτού Cuminum cyminum, το οποίο καλλιεργείται ευρύτατα στις χώρες της Μεσογείου.

Η... 

 
ξεχωριστή μυρωδιά του κύμινου το καθιστά ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά στη μαγειρική, αλλά και πρόσθετο συστατικό σε αρκετά παρασκευάσματα τροφίμων, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Σε πολλές χώρες το κύμινο χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπευτικό μέσο στην παραδοσιακή ιατρική.

Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν επιβεβαιώσει μερικές από τις υποτιθέμενες ευεργετικές του ιδιότητες, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό να έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Ποιες ευεργετικές ιδιότητες παρουσιάζει το κύμινο;

1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το κύμινο έχει παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διαχείριση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για το σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε πως η κατανάλωση κύμινου από υπέρβαρους ενήλικες είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του σωματικού βάρους τους, σε σχέση με άτομα που δεν έλαβαν το μπαχαρικό.

Επιπλέον, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, που κατανάλωναν 3gr κύμινου σε σκόνη για 3 μήνες, έδειξε αξιοσημείωτη μείωση του σωματικού λίπους, του μεγέθους της μέσης και γενικότερα του σωματικού βάρους αυτών.

2. Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Προστασία του ήπατος: 7 βότανα που βοηθούν στην υγεία του
Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη συμπληρώματος κύμινου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, καθώς και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Επιπλέον, μια μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε πως το κύμινο μπορεί να βοηθά και στην αύξηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης.

3. Συμβάλει στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

Συμπληρώματα κύμινου έχουν φανεί αποτελεσματικά τόσο στην βελτίωση των πρώιμων δεικτών του διαβήτη σε υπέρβαρα άτομα, όσο και στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο κύμινου, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, καθώς και τη φλεγμονή.

4. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

Μια μικρή μελέτη του 2013 έδειξε πως η κατανάλωση εκχυλίσματος κύμινου μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), όπως οι κράμπες, η ναυτία, το φούσκωμα, οι πεπτικοί σπασμοί, κλπ.

Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα οδήγησαν στην αναγνώριση του κύμινου ως ένα πολλά υποσχόμενο μέσο θεραπείας του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

5. Καταπολεμά διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς

Οι ερευνητές πιστεύουν πως αρκετά συστατικά του κύμινου μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.

Το κύμινο χρησιμοποιείται ευρέως ως συντηρητικό στα τρόφιμα και αυτό γιατί, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων από βακτήρια και μύκητες, που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων.

Έχει παρενέργειες η κατανάλωση κύμινου;

Η κατανάλωση κύμινου σε ποσότητες που συνήθως χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, με εξαίρεση όσους έχουν αλλεργία στο κύμινο. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η αποφυγή της χρήσης του.

Στην περίπτωση χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής κύμινου, η συνιστώμενη δόση είναι συνήθως 300-600mg ημερησίως. Οι μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, οι οποίες δεν είναι γνωστές, γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη χρήση τους.

Τέλος, σε μια μελέτη του 2013 αναφέρθηκε εμφάνιση συμπτωμάτων ναυτίας, ζάλης και στομαχόπονου, σε μερικούς συμμετέχοντες ύστερα από κατανάλωση εκχυλίσματος κύμινου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες