Εκλογές και διλήμματα... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Εκλογές και διλήμματα...

 


Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών δεν εξέπληξε κανέναν. Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει σε τηλεοπτική εκπομπή προσωπικής προβολής του ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο, δύο ημερομηνίες ήταν πιθανές –21 ή 28 Μαΐου–, με πιθανότερη αυτή που ανακοινώθηκε χθες. Η Βουλή θα κλείσει τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα... ανοίξει με νέα σύνθεση.

Αυτές τις εκλογές η Ν.Δ. τις βλέπει διπλές καθώς επιδιώκει την αυτοδυναμία, είτε ως συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος είτε ως συνέπεια... αποσκιρτήσεων βουλευτών από άλλα κόμματα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου καθώς το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύσει είναι απαγορευτικό σε τέτοιες εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει κυβέρνηση συνεργασίας, καταρχήν με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανόν να μην αρκεί για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού την επομένη των προσεχών εκλογών. Ενδεχομένως δεν θα αρκεί ούτε το ΜέΡΑ25, αν προστεθεί σε μια συμμαχία των δύο προαναφερόμενων κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης ως αποτέλεσμα των εκλογών με απλή αναλογική απαιτεί τη συμμετοχή ή την ανοχή του ΚΚΕ. Το οποίο, όμως, αρνείται κατηγορηματικά να συμπράξει σε κυβερνητικό συμμαχικό σχήμα.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, οι δεύτερες εκλογές –οι οποίες θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη– είναι μάλλον αναπόφευκτες. Το ζήτημα είναι με ποιους όρους θα οδηγηθούμε σε αυτές.

Ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και ποιο δεύτερο στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Ποια θα είναι η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο; Από την απάντηση που θα δώσει η κάλπη σε αυτά τα ερωτήματα θα εξαρτηθεί και η πολιτική στόχευση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, αλλά και η πίεση που –εξ αντικειμένου– θα ασκήσουν στα μικρότερα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, στις δεύτερες εκλογές τα μικρότερα κόμματα θα περάσουν δύσκολα. Κι ακόμα δυσκολότερα εκείνα που δεν θα έχουν φροντίσει να έχουν μια σαφή απάντηση στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και ποιος θα είναι ο δικός τους ρόλος. Οι εκλογές γίνονται για να βγει κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο. Οτιδήποτε άλλο θεωρείται δευτερεύον για τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων...

efsyn.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ;;;

Post Bottom Ad

Σελίδες