Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Αυτή είναι η προϋπόθεση για τη χορήγηση του voucher έως 1.000 ευρώ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Αυτή είναι η προϋπόθεση για τη χορήγηση του voucher έως 1.000 ευρώ

 


Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα
 

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την έναρξη των αιτήσεων για το voucher αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα, ωστόσο υπάρχει μία βασική προϋπόθεση η οποία ενδέχεται να «πετάξει» πολλούς πολίτες.

Ειδικότερα, για...  

 
το πρόγραμμα επιδότησης έως 1.000 ευρώ για αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα μίλησε προ ημερών η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι αιτήσεις θα γίνουν σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο και σίγουρα πριν τις εκλογές.

Αν και το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί εδώ και πολλούς μήνες, έχει πάει προς τα πίσω. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την άνοιξη γιατί σύμφωνα με τον ίδιο τέτοιου είδους εργασίες γίνονται «με καλό καιρό», αλλά και επειδή ήθελε χρόνο να δημιουργηθεί το πληροφοριακό σύστημα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως δήλωσε η κ. Σδούκου:

«Θα προλάβουμε και το πρόγραμμα για την αλλαγή θερμοσίφωνα, αλλά και το δεύτερο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να είναι στον αέρα μέσα στο Μάρτιο».

Η μία απαραίτητη προϋπόθεση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Για να μπορέσει κάποιος να εξαργυρώσει το voucher, θα πρέπει να έχει ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να κάνει αντικατάσταση.

Όχι, δηλαδή, να βάλει τώρα για πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

Δικαιούχοι και κριτήρια

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Εφόσον βρεθούν και άλλες πηγές εσόδων, τότε θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος.


Έτσι, αρχικά, σίγουρα θα δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους (δηλαδή χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες) και οι πρώτοι δικαιούχοι θα υπολογιστούν με το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου:

«Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 150 με 200 χιλιάδες δικαιούχοι».

Τέλος, εκτός του ότι θα πρέπει να υπάρχει ήδη εγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, εκτός επιδότησης θα μείνουν και όσοι έχουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα. Εάν δηλαδή κάποιος έχει έναν παλιό ηλιακό και θέλει να τον αλλάξει, δεν θα μπορέσει να το κάνει με την επιδότηση.

Αν και, δεν έχουν οριστεί ακόμη συγκεκριμένα, «πλαφόν», τα οικονομικά κριτήρια, θα υπολογιστούν κατά το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.

Προτεραιότητα για αντικατάσταση ή αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα θα δοθεί σε: χαμηλόμισθους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες