Ολυμπία Αποστόλου -H γενιά μου, η γενιά των τριαντάρηδων – σαραντάρηδων, μεγάλωσε στον μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" κόσμο - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Ολυμπία Αποστόλου -H γενιά μου, η γενιά των τριαντάρηδων – σαραντάρηδων, μεγάλωσε στον μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" κόσμο


Βασικά σημεία του πρόσφατου άρθρου μου στο Times News σχετικά με το τι σημαίνει σοσιαλιστική προοπτική σήμερα:

- H γενιά μου, η γενιά των τριαντάρηδων – σαραντάρηδων, μεγάλωσε στον μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" κόσμο.

- Η ήττα του κεντρικού προγραμματισμού, η αποδοχή του κέρδους ως μοναδικού κινήτρου οικονομικής δράσης, η πλήρης απελευθέρωση του κεφαλαίου δημιούργησαν μια συναίνεση που διαπερνά την πολιτική κυβερνήσεων και υπερεθνικών οργανισμών.

- Δυστυχώς, η συνταγή αυτή δε δούλεψε για τη γενιά μου.

- Η κρίση της πανδημίας όμως, αλλά και ο πόλεμος της Ουκρανίας, έφεραν στο κέντρο της συζήτησης τις έννοιες του "δημόσιου" και της "κρατικής παρέμβασης". Έτσι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η πολιτική μεταφέρεται στον φυσικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

- Η αντικατάσταση του δημόσιου από το ιδιωτικό δεν αποτελεί πανάκεια.

- Η αντικατάσταση του κρατικού μονοπωλίου ενέργειας από ένα ολιγοπώλιο ελάχιστων εταιρειών παραγωγής και διανομής ενέργειας έχει δημιουργήσει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

- Οι ιδιωτικές τράπεζες των οποίων υποχρεωτικά πελάτες είμαστε όλοι, λειτουργούν ληστρικά και χωρίς ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

- Άρα, το κράτος-τροχονόμος συμφερόντων απέτυχε τουλάχιστον όσο και το υπερτροφικό κράτος που υποχωρούσε μπροστά στα συντεχνιακά συμφέροντα.

- Η σοσιαλδημοκρατία έχει σήμερα την ευκαιρία να αναδείξει τις διαφορές της από τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές προτάσεις, αλλά και από τον λαϊκισμό της επαναφοράς στο παρελθόν.

- Στην καρδιά της δικής μας πρότασης θα πρέπει να είναι η απομυθοποίηση του ιδιωτικού και η ανάδειξη της σημασίας του δημόσιου στη χάραξη του κοινού μας μέλλοντος.

- Για τη σύνθεση των προσδοκιών κάθε πολίτη σε ένα εθνικό όραμα και των δυνατοτήτων της πατρίδας σε μια εθνική στρατηγική.

Ολόκληρο το άρθρο: http://bitly.ws/Aatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες