Ψωνίζουν λιγότερα και (πολύ) ακριβότερα... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Ψωνίζουν λιγότερα και (πολύ) ακριβότερα...

 


Μεγάλη άνοδο σημειώνει ο τζίρος των σούπερ μάρκετ, την ώρα που οι τιμές στο ράφι βρίσκονται στα ύψη και οι πολίτες κάνουν... περικοπές ακόμη και στα βασικά αγαθά. Όπως προκύπτει, αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, αλλά μείωση της πραγματικής κατανάλωσης δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον μήνα Νοέμβριο.

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 12,3%, ωστόσο οι πωλήσεις σε όγκο σε ορισμένους κλάδους, όπως των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων, των πολυκαταστημάτων και των καλλυντικών, υποχώρησαν σημαντικά. Το παραπάνω δείχνει πτώση της κατανάλωσης, καθότι οι πολίτες δεν αντέχουν τα απανωτά κύματα ακρίβειας τα οποία πλήττουν τις τσέπες τους, μειώνοντας συνεχώς το πραγματικό τους εισόδημα. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022 μείωση 1,5%.

Αύξηση του τζίρου με πτώση των πωλήσεων
Αξίζει δε να σημειωθεί πως η επίδραση του πληθωρισμού στον τζίρο του λιανεμπορίου είναι εμφανής στον κλάδο των μικρότερων και μεγαλύτερων καταστημάτων τροφίμων. Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, κατά 9,9%, όμως ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 3,7%. Την ίδια στιγμή, μεγάλη ήταν η πτώση του όγκου πωλήσεων σε μηνιαία βάση (-7,7%), δηλαδή μεταξύ του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου πέρυσι, παρότι τον Νοέμβριο η κυβέρνηση λάνσαρε το «καλάθι του νοικοκυριού». Αντίστοιχη είναι η τάση στα μεμονωμένα καταστήματα ειδών διατροφής. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση, όμως ο όγκος πωλήσεων κατέγραψε πτώση σε διψήφιο ποσοστό, κατά 13,2%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,7%. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,7%.

Η αύξηση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και η επιχειρηματική πρακτική μείωσης του βάρους των εμπορευμάτων στις συσκευασίες έχουν προκαλέσει την αντίδραση του ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Ετοιμάζει μποϊκοτάζ το ΙΝΚΑ
Σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ αναφέρεται ιδιαίτερα στους παραγωγούς φέτας και σκληρών τυριών, αλλά και γενικότερα στη βιομηχανία καταναλωτικών ειδών και δηλώνει: «Εάν συνεχίσετε το ανέβασμα των τιμών στα τυριά, θα πάμε ως ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας σε μποϊκοτάζ αγοράς αυτών των προϊόντων. Δεν γίνεται, δεν πάει άλλο. Μάλλον κάθε εβδομάδα θα κάνουμε μποϊκοτάζ σε κατηγορίες προϊόντων, όπως τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γιαούρτια, αλλαντικά, όσπρια, ζυμαρικά, μαργαρίνες, απορρυπαντικά, καθαριστικά και χαρτικά. Σε πρώτη φάση καλούμε τους πολίτες καταναλωτές να μην αγοράζουν τις μειωμένες συσκευασίες».

Χατζηθεοδοσίου: Χρειάζονται έλεγχοι για την αισχροκέρδεια
Την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων της Πολιτείας προκειμένου να παταχθούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας χθες στο Open. Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι «αν κάποιος επιχειρηματίας αισχροκερδεί, θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες ποινές» και πρόσθεσε ότι «ο μόνος που μπορεί να σταματήσει την αισχροκέρδεια είναι ο εποπτικός μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης». Αναφερόμενος στις σοβαρές επιπτώσεις της ακρίβειας, θύμισε ότι με βάση έρευνα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. οι Έλληνες χρειάζονται το 50% ενός βασικού μισθού για τα κύρια καταναλωτικά αγαθά, όταν οι Ρουμάνοι θέλουν το 40%, ενώ οι Γάλλοι και οι Γερμανοί μόλις το 19%.

Αποτυχία του «καλαθιού»
Σημείωσε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις ενώσεις των καταναλωτών, το 55% δεν εμπιστεύεται πλέον το «καλάθι του νοικοκυριού», το 65% αρνείται να ψωνίσει αυτά τα είδη και κατευθύνεται κυρίως στις προσφορές, γεγονός που αποδεικνύει ότι το «καλάθι» δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε και στην τακτική της μείωσης των ποσοτήτων, που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, παρατηρείται σε 750 προϊόντα. Πάντως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης προανήγγειλε την ανακοίνωση και του «καλαθιού της Σαρακοστής», το οποίο φαίνεται ότι θα έχει την... επιτυχία των προηγούμενων...

Γιάννης Αγουρίδης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες