Μερικά συναρπαστικά πράγματα που πιθανώς δεν γνώριζες για το… σώμα σου - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Μερικά συναρπαστικά πράγματα που πιθανώς δεν γνώριζες για το… σώμα σου

 

 

Ποιος είναι ο πιο δυνατός μυς;

 Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς ακριβώς λειτουργεί το σώμα σου;

Πέρα από τα όσα έχεις διαβάσει ή διδαχθεί στο σχολείο, ιδού μερικά συναρπαστικά πράγματα που πιθανώς δεν γνώριζες.

 
 
Δύναμη των οστών

Το ήξερες ότι το ανθρώπινο οστό είναι περίπου πέντε φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι; Σε σύγκριση με μια ράβδο ατσαλιού που έχει το ίδιο μέγεθος, η ράβδος θα είναι 3-5 φορές βαρύτερη. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέταλλο είναι πιο πυκνό από το κόκκαλο.

Επίσης, το ανθρώπινο οστό είναι περίπου τέσσερις φορές πιο ισχυρό από τσιμέντο του ίδιου βάρους.

Ο πιο δυνατός μυς

Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος μυς στο σώμα μας, η απάντηση είναι ο μεγάλος γλουτιαίος. Είναι όμως και ο πιο δυνατός; Η απάντηση είναι αρνητική καθώς το σαγόνι μας έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στο σώμα μας.

Αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη τοποθέτηση των μυών οι οποίοι είναι τοποθετημένοι έτσι για να λειτουργούν ως ένα είδος καρυοθραύστη. Η μέση δύναμη δαγκώματος των ανδρών είναι 39 κιλά, ενώ η μέση δύναμη δαγκώματος των γυναικών είναι 22 κιλά.

Παραγωγή κυττάρων

Το σώμα μας παράγει ασταμάτητα νέα κύτταρα. Δεν θα το πιστέψεις αν μάθεις ότι αντικαθιστούμε πάνω από 330 δισεκατομμύρια κύτταρα την ημέρα.

Με αυτόν τον ρυθμό, το σώμα μας δημιουργεί περισσότερα από 3,8 εκατομμύρια νέα κύτταρα κάθε δευτερόλεπτο. Με άλλα λόγια μέχρι να ολοκληρώσεις την ανάγνωση αυτής της παραγράφου, θα έχεις δημιουργήσει περίπου 75-100 εκατομμύρια νέα κύτταρα. Τρομερό; Η πλειονότητά τους είναι αιμοσφαίρια, που ακολουθούνται από κύτταρα του εντέρου.

Υπερ όραση

Ξέρουμε ότι το ανθρώπινο μάτι είναι ένα πολύπλοκο όργανο. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι είναι πιο δυνατό από όσο νομίζουμε.

Επιστήμονες έκαναν ένα πείραμα για να βρουν τη μέγιστη απόσταση που μπορούμε να εντοπίσουμε το φως των κεριών. Αυτό που βγήκε είναι ότι η μέγιστη απόσταση που μπορούμε να δούμε ένα κερί είναι 2,6 χιλιόμετρα. Μια παρατήρηση ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένου του μεγέθους της φλόγας των κεριών.

Mνήμη οσμής

Μάλλον θα σου έχει τύχει να επαναφέρεις με το μυαλό σου μια οσμή που έχει ταυτιστεί με κάτι στη ζωή σου και αυτό δεν είναι ψευδαίσθηση. Η εξήγηση που υπάρχει εδώ είναι ότι μπορούμε να θυμηθούμε ένα άρωμα λόγω της ανατομίας του εγκεφάλου.

Η οσμή που μυρίζουμε επεξεργάζεται πρώτα από τον οσφρητικό βολβό μέσα στη μύτη μας, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες