Τα δεδομένα δείχνουν ότι η καφεΐνη αυξάνει τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και την ενεργειακή δαπάνη. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι τα θερμικά αποτελέσματα 100 mg μιας δόσης καφεΐνης διήρκεσαν περίπου 150 λεπτά.
Ωστόσο, η υψηλή και μακροχρόνια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ευαισθησίας στις μεταβολικές επιπτώσεις της καφεΐνης.
2. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, κυρίως επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική. Έχει αποδειχθεί οξεία αύξηση της ενεργειακής δαπάνης μετά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, αλλά δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ωστόσο, τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κατεχινών έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν και θεραπεύουν πολλές χρόνιες παθήσεις .
3. Κακάο και μαύρη σοκολάτα
Το κακάο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη σύνθεση λιπαρών οξέων και βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη (παγκρεατικά βήτα κύτταρα).
Η ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε ότι περισσότερα από 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μείωσαν το σωματικό βάρος κατά 200 γραμμάρια και τον δείκτη μάζας σώματος κατά 0,1 kg/m2. Αν και η έρευνα έδειξε σημαντική μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος, περίπου 200 γραμμάρια απώλειας βάρους σε ένα μήνα δεν είναι γρήγορη.
4. Πιπεριά τσίλι
Η πιπεριά τσίλι είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη. Σε ποντίκια, η καψαϊκίνη ενεργοποίησε τη θερμογένεση στα λιποκύτταρα με αποτέλεσμα αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα. Οι παρενέργειες μιας υψηλής δόσης καψαϊκίνης περιλαμβάνουν γαστρική δυσφορία, ενοχλήσεις στον πρωκτό και διάρροια.
5. Κανέλα
Η κανέλα μπορεί να αυξήσει τη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι συνεπή.
Ανάλυση 16 μελετών έδειξε ότι τα συμπληρώματα κανέλας είχαν αποδειχθεί ότι μειώνουν το σωματικό βάρος κατά λιγότερο από 1 κιλό σε διάστημα 3 μηνών.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμικές επιδράσεις των τροφίμων
Οι διαφορές στην πέψη των θρεπτικών συστατικών και/ή στη δομή των τροφίμων είναι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμίδες που λαμβάνετε από τα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό ενεργειακό περιεχόμενο ορισμένων τροφίμων μπορεί να διαφέρει από την ενέργεια που παρέχουν όταν καταναλώνονται.
Η θρεπτική σύνθεση του γεύματος μπορεί να αλλάξει τη θερμογένεση που προκαλείται από τη δίαιτα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα μεγαλύτερα μεγέθη γευμάτων, η πρόσληψη πρωτεϊνών και οι φυτικές δίαιτες με χαμηλά λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τη θερμική επίδραση των τροφίμων.
Με πληροφορίες από το
healthnews.com
0 Σχόλια
Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε