Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

 



O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε στην ΕΡΤ1 για το πρόγραμμα αντικατάστασης του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό αλλά και για το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία” που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ.

Το... 

 
“Αλλάζω θερμοσίφωνα” είναι η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό και είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα διότι για πρώτη φορά θα γίνει στη χώρα μας, είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε πως τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα είναι αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά προκειμένου αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη να είναι οι πρώτοι που θα επιλεχθούν και μετά οι υπόλοιποι. Παράλληλα επεσήμανε πως τα κριτήρια θα ισχύσουν για όλα τα προγράμματα του υπουργείου που θα “τρέξουν”.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε και για τον τρόπο που λειτούργησε το Εξοικονομώ. Στο πρόγραμμα «υπήρχαν 85 χιλιάδες δικαιούχοι. Στην πρώτη φάση ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν για 40 χιλιάδες δικαιούχους και μετά μπήκαν επιπλέον 40 χιλιάδες πολίτες με τα συγκεκριμένα κριτήρια. Στη συνέχεια εμείς διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος και τελικά εντάχθηκαν όλοι όσοι είχαν κάνει αίτηση. Αυτός είναι ο σκοπός μας να το κάνουμε και σε όλα τα προγράμματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα


Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Σκρέκας για το πρόγραμμα “Αλλάζω Θερμοσίφωνα”, είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι “η πλατφόρμα του προγράμματος θα είναι έτοιμη τέλος Μαρτίου για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις”.

Σε ερώτηση για το εάν το πρόγραμμα θα βασιστεί στο μοντέλο του Αλλάζω συσκευή απάντησε: «Τα προγράμματα τα οποία έχουμε αναπτύξει έχουν το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό στοιχείο και είναι πολύ ανεπτυγμένα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κριτήρια με την οποία προκύπτει μια κατάσταση, μια λίστα με τους δικαιούχους ανάλογα με το εισόδημα, ανάλογα με κοινωνικά προβλήματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζει μια οικογένεια και ανάλογα με την εξοικονομούμενη ενέργεια. Με τα ίδια κριτήρια λοιπόν θα λειτουργήσουν και όλα τα επόμενα προγράμματα».

Για το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία”

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “φωτοβολταϊκα στη στέγη με μπαταρία” που θα στηρίζει έως 10 κιλοβάτ. «Θέλουμε μέσα στον Μάρτιο να ανοίξει η πλατφόρμα. Ένα σπίτι, ένας επαγγελματίας ή ένας αγρότης να μπορεί κατασκευάζει ένα μικρό φωτοβολταϊκό με μπαταρία» .

«Αυτή την στιγμή εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε πέρα από το να παράγει κάποιος ηλεκτρική ενέργεια και να συμψηφίζει με την ενέργεια που καταναλώνει, να του δώσουμε τη δυνατότητα αυτή την ενέργεια που παράγει την ημέρα και που φεύγει στο δίκτυο να την αξιοποιήσει και το βράδυ, όπου η τιμή της ενέργειας είναι και πιο ακριβή. Δηλαδή θα αποθηκεύει ενέργεια και θα την χρησιμοποιεί το βράδυ και θα έχει μια αυτονομία», σημείωσε.

«Ένα σύστημα φωτοβολταϊκό με μπαταρία δημιουργεί μια τεράστια ενεργειακή ασφάλεια και στο σπίτι και στην αγροτική φάρμα και σε έναν επαγγελματία αλλά πάνω από όλα βοηθάει και το ηλεκτρικό μας δίκτυο πάρα πολύ. Εμείς θα επιδοτούμε με ένα ποσοστό που θα φτάνει το 100% της μπαταρίας. Δηλαδή θα επιδοτούμε σχεδόν το σύνολο της μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό ώστε να μπορεί τελικά να κατασκευάσει την μπαταρία. Δηλαδή θα επιδοτούμε με τέτοιον τρόπο ώστε το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία να μπορέσει να βοηθήσει τα νοικοκυριά και να έχουν χαμηλότερο κόστος ενέργειας εις το διηνεκές αλλά και να βοηθήσουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας μας» τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως χθες είχε πει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πως η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και των δύο προγραμμάτων θα ξεκινήσει έως την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

πηγή: enikos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες