Καλά λιπαρά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Καλά λιπαρά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας

 

Η βασική διατροφή διδάσκει ότι το λίπος, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, τα συστατικά που συνθέτουν τα λίπη είναι πολύπλοκα. Τα καλά, ακόρεστα λίπη ή λιπίδια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Μάλιστα, σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα καλό παράγωγο λίπους μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφίσει τα συμπτώματα σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ). Δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Journal of Biological Chemistry στις 7 Ιανουαρίου.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Justin Kim, μεταδιδακτορικό υπότροφο στο Georgia Institute of Technology, τον Aditi Das, αναπληρωτή καθηγητή χημείας και βιοχημείας στο Georgia Tech, τον Andrew Steelman, αναπληρωτή καθηγητή ζωικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Illinois στην Urbana-Champaign. , και τους συναδέλφους τους. Η ΣΚΠ είναι μια χρόνια, αυτοάνοση νόσος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς που προστατεύουν τις νευρικές ίνες. Αυτή η δυνητικά εξουθενωτική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πόνο, απώλεια όρασης, κόπωση, μειωμένη γνωστική λειτουργία και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και επηρεάζει σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε εθνικό επίπεδο. Οι ερευνητές εξέτασαν ειδικά το docosahexaenoyl ethanolamide (DHEA), ένα παράγωγο των λιπιδίων που βρίσκονται στα συμπληρώματα ψαριών κρύου νερού και ιχθυελαίου, και την επίδρασή του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ενδιαφέρον ότι η DHEA έχει αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδης και έχει παρόμοιες ιδιότητες με την κάνναβη σε ορισμένα πλαίσια. «Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε κάτι που βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα και στο ανθρώπινο σώμα για να δούμε αν μπορούμε να το ενισχύσουμε για να μειώσουμε τη σοβαρότητα της νόσου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας», είπε ο Das.

Χρησιμοποιώντας ένα κοινό μοντέλο ποντικιού που μιμείται στενά την υποτροπιάζουσα και διαλείπουσα φύση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, οι Kim, Steelman και Das παρατήρησαν ότι η DHEA βρίσκεται στην υψηλότερη συγκέντρωση στα ποντίκια όταν βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης, γεγονός που τους ώθησε να εξετάσουν εάν η DHEA θα μπορούσε να μετριάσει. η φλεγμονή που ελέγχει την ασθένεια. «Σκεφτήκαμε ότι αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να ανακουφίσουμε, να ελέγξουμε ή να μειώσουμε το επίπεδο της φλεγμονής, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα και τη σοβαρότητα της νόσου», εξήγησε η Κιμ.

Παρόλο που η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις, η αλληλεπίδραση αυτής της συσχέτισης δεν έχει ποτέ πειραχτεί στη σκλήρυνση κατά πλάκας μέχρι τώρα. Οι Kim, Steelman και Das ήταν οι πρώτοι που έδειξαν ότι το λιπίδιο DHEA μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τα σημάδια της νόσου σε ένα μοντέλο ποντικού με ΣΚΠ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν συμπλήρωσαν τη δίαιτα των ποντικών με DHEA, τα ποντίκια εμφάνισαν λιγότερο σοβαρή και μετέπειτα εμφάνιση νόσου που μοιάζει με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αυτή η μείωση είναι πιθανό να οφείλεται στην παρουσία λιγότερων ενεργοποιημένων, παθογόνων Τ κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα. «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων λύσεων που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών όπως ο διαβήτης», δήλωσε ο Das. Λοιπόν, πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα ιχθυελαίου; Πρώτον, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μελετηθεί πώς η DHEA επηρεάζει άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος και τον άνθρωπο.

Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στη χρήση φυσικών καλών λιπών ή των παραγώγων τους για τη μείωση της φλεγμονής χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων που συνταγογραφούνται επί του παρόντος. «Έχω δει ότι πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πλήρως εναρμονισμένοι με την έρευνα», είπε η Kim. «Πάντα προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους, είτε μέσω άσκησης, διατροφής ή απλώς υγιεινής ζωής, ενώ προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση βαρέων παυσίπονων φαρμάκων».

Η National Multiple Sclerosis Society συμβουλεύει τους ασθενείς λογικές δόσεις συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι γενικά ασφαλείς και μπορεί να είναι ωφέλιμες. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν αλλάξουν τα φάρμακά τους και τα συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των συμβατικών θεραπειών. «Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και οτιδήποτε βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών είναι πάντα ενδιαφέρον», είπε η Κιμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες