Τα αποδεδειγμένα οφέλη που έχουν τα γκρέιπφρουτ για την υγεία

 Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες
 
Το γκρέιπφρουτ είναι ένα εσπεριδοειδές τροπικό φρούτο, γνωστό για την ιδιαίτερη γλυκιά αλλά και ξινή γεύση του. Είναι πλούσιο... 

 
σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτό το καθιστά ένα από τα πιο υγιεινά εσπεριδοειδή που μπορείτε να φάτε.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει κάποια ισχυρά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα αποδεδειγμένα οφέλη υγείας του γκρέιπφρουτ

Έχει λίγες θερμίδες, αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά

Είναι μια εξαιρετική τροφή σε μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά χαμηλό σε θερμίδες. Μάλιστα, είναι ένα από τα φρούτα με τις χαμηλότερες θερμίδες.

Παρέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών, πέρα από τουλάχιστον 15 ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα.

Θρεπτική αξία μισού γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους:
 • Θερμίδες: 52
 • Υδατάνθρακες: 13 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
 • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 64% της συνιστώμενης ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης (RDI)
 • Βιταμίνη Α: 28% RDI
 • Κάλιο: 5% RDI
 • Θειαμίνη: 4% RDI
 • Φυλλικό οξύ: 4% RDI
 • Μαγνήσιο: 3% RDI

Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή ορισμένων ισχυρών αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων, που είναι υπεύθυνα για πολλά από τα οφέλη του στην υγεία.

Μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Είναι πολύτιμο για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβή βακτήρια και ιούς.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C είναι ευεργετική στην ταχύτερη ανάρρωση ενός ατόμου από το κοινό κρυολόγημα.

Πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι ωφελούν την ανοσία, όπως η βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από φλεγμονή και πολλές μολυσματικές ασθένειες.

Το γκρέιπφρουτ παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών Β, ψευδάργυρου, χαλκού και σιδήρου. Όλα αυτά συνεργάζονται στο σώμα για να προωθήσουν την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το γκρέιπφρουτ ωφελεί την απώλεια βάρους

Έχει πολλές ιδιότητες που συνδέονται με την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Αυτές βοηθούν στο να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνδέονται με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών: 2 γραμμάρια ανά μισό φρούτο μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, περιέχει λίγες θερμίδες αλλά πολύ νερό, το οποίο είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι γνωστό ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει αποτελέσματα μείωσης βάρους που σχετίζονται με την κατανάλωση γκρέιπφρουτ. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε, ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μειωμένη περιφέρεια μέσης, όταν κατανάλωναν γκρέιπφρουτ καθημερινά με τα γεύματά τους.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην μείωση του μεγέθους της μέσης μεταξύ των συμμετεχόντων που έπιναν νερό, εκείνων που έτρωγαν γκρέιπφρουτ και εκείνων που έπιναν χυμό γκρέιπφρουτ.

Φυσικά το γκρέιπφρουτ δεν θα προκαλέσει απώλεια βάρους από μόνο του. Αλλά η προσθήκη του σε μια ήδη ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να αποτρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει πολλές διαδικασίες στο σώμα. Συμμετέχει σε πολλές πτυχές του μεταβολισμού, αλλά είναι πιο γνωστή για τον ρόλο της στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, δύο πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης. Έτσι, μειώνει την πιθανότητα να γίνετε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη.

Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα παρουσίασαν σημαντική μείωση τόσο στα επίπεδα ινσουλίνης, όσο και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων στο σύνολό της συνδέεται γενικά με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ θεωρείται ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υπέρταση και η χοληστερόλη.

Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν γκρέιπφρουτ 3 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Έδειξαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να οφείλονται στα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, τα οποία παίζουν ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς.

 • Πρώτον, το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά υψηλό σε κάλιο, ένα μέταλλο που ευθύνεται για πολλές πτυχές της υγείας της καρδιάς. Μισό γκρέιπφρουτ παρέχει περίπου το 5% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο. Η επαρκής πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
 • Δεύτερον, οι φυτικές ίνες στο γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς, δεδομένου ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά φρούτα, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς αντιδράσεις στον οργανισμό.

Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά στο γκρέιπφρουτ είναι:

 • Βιταμίνη C: Αυτό είναι ένα ισχυρό, υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε υψηλές ποσότητες στο γκρέιπφρουτ. Προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που συχνά οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
 • Β-καροτίνη: Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Πιστεύεται ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαταραχών που σχετίζονται με τα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
 • Λυκοπένιο: Είναι γνωστό για την πιθανή του ικανότητα να αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων και στην μείωση των παρενεργειών των κοινών θεραπειών για τον καρκίνο.
 • Φλαβανόνες: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά

Το γκρέιπφρουτ μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες, οι οποίες προκύπτουν από τη συσσώρευση άχρηστων υλικών στα νεφρά.

Αυτά τα απόβλητα είναι προϊόντα του μεταβολισμού, που συνήθως φιλτράρονται μέσω των νεφρών και απομακρύνονται από το σώμα με τα ούρα. Όταν όμως κρυσταλλωθούν στα νεφρά, γίνονται πέτρες. Οι μεγαλύτερες πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνο.

Ο πιο κοινός τύπος είναι οι πέτρες από οξαλικό ασβέστιο. Το κιτρικό οξύ, ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ, συνδέεται με το ασβέστιο στα νεφρά και το απομακρύνει το από το σώμα σας. Επίσης, το κιτρικό οξύ έχει την ικανότητα να αυξάνει τον όγκο και το pH των ούρων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τον σχηματισμό λίθων.

Οφέλη για το δέρμα

Το γκρέιπφρουτ περιέχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο, τη γήρανση και τις φλεγμονές.

Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται συχνά σε ορούς για να θεραπεύσει το δέρμα και να λειάνει την επιφάνειά του. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C μέσω τροφών όπως το γκρέιπφρουτ βοηθάει με την υπερμελάγχρωση, τον αποχρωματισμό και τα σημάδια γήρανσης.

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την ενυδάτωση του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες.

Περιέχει επίσης διάφορα άλφα-υδροξυοξέα (AHA). Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος λόγω της ποικιλίας των πλεονεκτημάτων τους, όπως η βελτιωμένη υφή και ελαστικότητα του δέρματος

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε