Γιατί βλέπουμε εφιάλτες μετά από ταινίες τρόμου και πώς να τους αποτρέψουμε - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες μετά από ταινίες τρόμου και πώς να τους αποτρέψουμε




Το κάνει κρύο καιρός για δύο (αλλά και για Netflix) είναι εδώ και αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μπει στο horror πνεύμα της εποχής.

Οπωσδήποτε, τώρα είναι μια...  

 
από τις πιο δημοφιλείς περιόδους για να παρακολουθήσει κανείς ταινίες τρόμου καθώς και ντοκιμαντέρ τέτοιου είδους και μάλιστα, κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες επιλογές.

Ωστόσο, αν και μπορεί να είναι συναρπαστικό να παρακολουθούνται αυτού του είδους οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ- όλα έχουν το τίμημά τους. Ειδικότερα, πολλοί είναι εκείνοι που παλεύουν να κοιμηθούν ή βλέπουν εφιάλτες μετά από την εν λόγω …τρομακτική εμπειρία.

Όσο για τον λόγο που συμβαίνει αυτό; Παρακάτω, μία ειδικός εξηγεί γιατί είναι σύνηθες να βλέπεις εφιάλτες ενώ δίνει και μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς θα τους αποτρέψεις.

Υπερβολικοί πόνοι περιόδου; Η αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας και τα πρακτικά tips

«Γιατί βλέπω εφιάλτες μετά την παρακολούθηση μιας ταινίας τρόμου;»
Η Dr Katherine Hall, ψυχολόγος ύπνου στο Somnus Therapy, εξηγεί ότι τα έντονα συναισθήματα που μας προκαλούν οι ταινίες τρόμου μπορούν να οδηγήσουν σε εφιάλτες.


Η ίδια, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι εφιάλτες προκαλούνται κυρίως από το άγχος και οι ταινίες τρόμου έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αυξάνουν τα συναισθήματα. Χρησιμοποιούν ψυχολογικά κόλπα για να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις σασπένς και κινδύνου που προκαλούν αυξημένο άγχος. Στη συνέχεια παίρνουμε αγκαζέ αυτό το άγχος, κάνοντας τον εγκέφαλό μας να μην μπορεί να χαλαρώσει και να σβήσει».

Ωστόσο, η Dr Hall τονίζει ότι οι ταινίες τρόμου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσής μας, εφόσον μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αρχικά συναισθήματα άγχους.

Η ειδικός είπε: «Όσοι έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος και τέτοιου είδους στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να αισθάνονται ότι οι φόβοι εντείνονται, αλλά αυτό είναι απλώς η απόκριση ή η μάχη του σώματος που ενεργοποιείται. Προσπαθήστε να αγκαλιάσετε αυτά τα συναισθήματα, καθώς οι ορμόνες της καλής αίσθησης όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη απελευθερώνονται επίσης ως απόκριση που μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας αφού το στρες υποχωρήσει».

Πώς σταματάς τους εφιάλτες αφού βλέπεις κάτι τρομακτικό;
Οι εφιάλτες μπορεί να είναι τρομακτικοί, αλλά υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να τους αποτρέψει ενώ εξακολουθεί να βλέπει ταινίες τρόμου.

Η Dr Hall και οι ειδικοί στον ύπνο από το Happy Beds μοιράστηκαν τις ακόλουθες συμβουλές:
  • Δες κάτι ανάλαφρο μετά.
  • Συζήτησε την ταινία με φίλους.
  • Απόφυγε διεγερτικά όπως η καφεΐνη, η ζάχαρη και το αλκοόλ.
  • Δημιούργησε μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με την Dr Hall, η εστίαση σε κάτι άλλο, όπως μια κωμωδία ή ένα βιβλίο μετά την παρακολούθηση μιας ταινίας τρόμου, μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί αυτό που μόλις παρακολούθησε και να αποκρυπτογραφήσει πόσο πραγματική ήταν η απειλή.

Οι θορυβώδεις γείτονες είναι ο «πιο ενοχλητικός» ήχος και μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Η παρακολούθηση ταινιών τρόμου πιο νωρίς, αντί για αργά το βράδυ, μπορεί επίσης να βοηθήσει δίνοντας στον εγκέφαλο περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί την ταινία και στο σώμα περισσότερο χρόνο για να διασπάσει την απελευθερωμένη αδρεναλίνη πριν πάει κανείς για ύπνο.

Εκτός από το ότι είναι σημαντικό να δίνει κανείς στον εγκέφαλό του περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί την ταινία, συστήνεται να συζητά με φίλους για αυτή, και να πείσει το μυαλό του ότι αυτό που μόλις είδε δεν είναι πραγματικό.

Όσον αφορά το γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα διεγερτικά, η Dr Hall εξηγεί:

«Τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη, η ζάχαρη και το αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και να εντείνουν τα συναισθήματα φόβου ή κινδύνου. Αποφεύγοντας να τα καταναλώνετε τη νύχτα, οι πιθανότητές σας για άγχος που προκαλείται από τρόμο μειώνονται σημαντικά».

Για να ηρεμήσει κανείς το βράδυ, η Dr Hall προτείνει επίσης ένα χαλαρωτικό ζεστό ρόφημα, να ακούσει χαλαρωτική μουσική ή να κάνει διαλογισμό για να ηρεμήσει σε ψυχή και σώμα πριν πέσει για ύπνο.

Πηγή: queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες