Προσοχή: Μην αφήνετε την πίτσα εκτός ψυγείου μέχρι την επόμενη μέρα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Προσοχή: Μην αφήνετε την πίτσα εκτός ψυγείου μέχρι την επόμενη μέρα


Και σε ποιον δεν έχει τύχει: Παραγγέλνουμε πίτσες, τρώμε μέχρι.. σκασμού, αλλά μένουν και κάποια κομμάτια που τα αφήνουμε για…
 
 
την επόμενη μέρα.

Είναι όμως ασφαλές να αφήνουμε την πίτσα εκτός ψυγείου όλη τη νύχτα και να την φάμε την επόμενη μέρα;

Ο διατροφολόγος Fawziah Saleh λέει ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα: “Τα ευπαθή τρόφιμα όπως η πίτσα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση αν μείνουν έξω σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα”.

Υπάρχουν και άλλα άσχημα νέα: Δεν έχει σημασία αν η πίτσα σας ήταν απλό τυρί, γεμάτη με λαχανικά ή η με πολλά αλλαντικά. Ο Saleh λέει ότι όπως και να ‘χει δεν μπορείτε να την αφήσετε εκτός ψυγείου και να την φάτε το επόμενο πρωί:

“Επειδή το τυρί είναι το κύριο συστατικό, οι πίτσες πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τροφιμογενή βακτήρια”.
Πόσο καιρό μπορεί η πίτσα να μείνει εκτός ψυγείου

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η πίτσα μπορεί να μείνει έξω με ασφάλεια μόνο για δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι ασφαλές να μείνει έξω για μία μόνο ώρα.

“Οτιδήποτε εκτός της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας (μεταξύ 5-57 °C) πρέπει να το αποφεύγετε”, συμβουλεύει ο Saleh. “Μετά από δύο ώρες, πρέπει είτε να ζεστάνετε ξανά την πίτσα, είτε να τη βάλετε στο ψυγείο για να κρυώσει. Εφόσον επαναφέρετε στους 57 °C θα είστε εντάξει”.

Αν τρώτε πίτσα με vegan τυρί, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Το vegan τυρί θεωρείται ευπαθές τρόφιμο, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε έξω σε θερμοκρασία δωματίου μόνο για δύο ώρες.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση πίτσας που έχει μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου

Αναρωτιέστε τι θα συμβεί αν φάτε πίτσα που μένει όλη νύχτα εκτός ψυγείου; Η αλήθεια είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση ή άλλη τροφιμογενή ασθένεια.

Οι τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί να είναι σοβαρές, όπως για παράδειγμα:
  • Λοίμωξη από σταφυλόκοκκο (MRSA)
  • Σαλμονέλα
  • Λοίμωξη από E. Coli (Escherichia coli)
  • Λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο

Τα σημάδια της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

  • στομαχικές διαταραχές
  • ναυτία
  • έμετο
  • αίσθημα πόνου στο στομάχι όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης ή των τροφιμογενών ασθενειών μπορεί να εμφανιστούν εντός ωρών αφότου καταναλώσετε μολυσμένο φαγητό ή και αρκετές ημέρες αργότερα.
Πώς να διατηρήσετε την πίτσα με ασφάλεια

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μπορείτε να αποθηκεύσετε την πίτσα με ασφάλεια στην κατάψυξη για περίπου έναν έως δύο μήνες. Η πίτσα στο ψυγείο είναι επίσης αρκετά κρύα ώστε να βρίσκεται εκτός της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας, αν και δεν μένει φρέσκια τόσο πολύ.

Ο Saleh λέει ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια την πίτσα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Όπως συμβαίνει με το να τρώτε πίτσα που έχει μείνει έξω για πολύ καιρό, το να αρπάξετε ένα κομμάτι που είναι στο ψυγείο για λίγο είναι επίσης προβληματικό: “Αν και μπορεί να μην αρρωστήσετε αν φάτε πίτσα που είναι στο ψυγείο για περισσότερες από τέσσερις ημέρες, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο για τροφικές ασθένειες”, λέει ο Saleh.

Εν ολίγοις, αν λαχταράτε ένα κομμάτι κρύα πίτσα, απλώς βεβαιωθείτε ότι το τρώτε απευθείας από το ψυγείο ή την κατάψυξη και όχι από τον πάγκο της κουζίνας σας ή το τραπέζι, όπου έχει μείνει για ώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες