Δώρο Χριστουγέννων 2022 και συντάξεις Ιανουαρίου 2023: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πληρωμές - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Δώρο Χριστουγέννων 2022 και συντάξεις Ιανουαρίου 2023: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πληρωμές

 


Έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022 θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Το Δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

α. Για τους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από την 1-5-2022 μέχρι τις 31-12-2022.
  • Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.
  • Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Για τους εργαζομένους μερικής  απασχόλησης

  • Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από την 01/05/2022 έως 31/12/2022.

γ. Για τους εργαζομένους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση)

  • Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από την 01/05/2022 έως 31/12/2022.
  • Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του Δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται έπειτα από μία 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί

Εάν το Δώρο Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022,  τότε οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Συντάξεις Ιανουαρίου 2023: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Πιο νωρίς από τον καθορισμένο προγραμματισμό του e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2023 στους δικαιούχους λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Αναλυτικά:

  • Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών), το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ , το  ΕΤΑΤ θα καταβάλουν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 τις συντάξεις στους δικαιούχους. Επίσης επισημαίνεται πως την ημέρα αυτή θα καταβληθούν και οι συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.
  • Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 θα καταβάλουν  το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι τράπεζες, τα εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ο  ΟΤΕ και το Δημόσιο τις κύριες και τις  επικουρικές συντάξεις στους ασφαλισμένους που που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες