Προθεσμία δύο ημερών σε παράλληλα απασχολούμενους για να εξοφλήσουν εισφορές του 2021

Προθεσμία δύο ημερών έχουν για να καταβάλουν την α’ δόση της οφειλής τους όσοι μισθωτοί ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα: Η διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών για το 2021, σχεδόν 280.000 μισθωτών παράλληλα απασχολούμενων έχει «κλείσει» και έτσι ο κάθε επαγγελματίας είτε καλείται να πληρώσει τα επιπλέον ποσά των εισφορών που τυχόν του αναλογούν στον e-ΕΦΚΑ ή θα λάβει «επιστροφή».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στον εν λόγω «κύκλο» εκκαθάρισης περιλαμβάνονταν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021, με όσους έχουν να πληρώσουν να πρέπει να καταβάλουν την α’ δόση του χρέους τους, σύμφωνα με το enikonomia.gr, έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Τι προέκυψε από την εκκαθάριση

Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης αποτυπώνονται ως εξής:

Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311. Από αυτούς προέκυψε:

  • Xρεωστικήεκκαθάριση για 409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87€
  • Πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89€, 
  • Μηδενική εκκαθάριση εμφανίζεται για 535 ασφαλισμένους.

Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη

Τι θα γίνει όμως με εκείνους που τους προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση και θα πρέπει να αποπληρώσουν κάποια όχι και… ευκαταφρόνητα ποσά στον e-ΕΦΚΑ;

Το χρεωστικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης, σύμφωνα με την αριθμ. 631/42/17.11.2022 απόφαση του ΔΣ e-ΕΦΚΑ, αναζητείται ισόποσα κατανεμημένο σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις – όπως αυτό αναζητήθηκε και κατά την εκκαθάριση εισφορών έτους 2020 – και η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής της πρώτης (1ης) δόσης εκκαθάρισης ορίστηκε η 30/12/2022.

Κάθε επόμενη δόση καταβάλλεται, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, με τελευταία δόση στις 31.05.2023.

Μετά την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής, οι δόσεις καθίστανται ληξιπρόθεσμες και επιβαρύνονται, κατά τα γνωστά, με τις νόμιμες προσαυξήσεις (ν.4158/2013).

Το πιστωτικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης, επιστρέφεται στους δικαιούχους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του ν.4387/2016 όπως ισχύει και την οριζόμενη διαδικασία από την αριθ. Δ.15/Δ’/90598/11.11.2021 ΥΑ, με θέμα «Καθορισμός της διαδικασίας συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Ποια είναι η διαδικασία «επιστροφής» 

Οι ασφαλισμένοι με πιστωτική εκκαθάριση ενημερώνονται για τη διαδικασία επιστροφής με:

  • ανάρτηση προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ → Μηνύματα) και
  • αποστολή μηνύματος στην δ/νση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) που έχουν δηλώσει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να λαμβάνουν ενημερώσεις. (Ατομικά Στοιχεία-email ή Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ → Ατομικά Στοιχεία-email).

Μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία όσοι παράλληλα απασχολούμενοι έχουν να λάβουν χρήματα θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική εφαρμογή και να δηλώσουν εάν θέλουν να μπουν τα ποσά αυτά σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό ή να συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές.

Για την συντριπτική πλειοψηφία των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, προκύπτουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.

Ποιους αφορά η εκκαθάριση του 2021 

Η διαδικασία αυτή αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών.

Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Ωφελημένοι είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε