Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις

 



Οι εύπεπτοι υδατάνθρακες θα είναι ο καλύτερος φίλος σου όταν έχεις κρυολόγημα ή γρίπη

Την ώρα που έχουμε επισήμως μπει στην εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, υπάρχουν πολλές ασθένειες που κινδυνεύεις να κολλήσεις. Γι αυτό, ήρθε η ώρα να εφοδιάσεις το ντουλάπι σου με... 
 
 
τα σωστά τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να παραμείνει δυνατό (και να ανακάμψει όταν δεν είσαι στα καλύτερα σου). Αλλά, αν τύχει να κολλήσεις κάτι και να αρρωστήσεις, τι πρέπει να τρως;

«Αν και όλοι τρώμε διαφορετικά όταν είμαστε άρρωστοι, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κάνουμε στο σώμα μας είναι να δουλέψει σκληρά για να διασπάσει την τροφή μας, οπότε το να το κρατάμε απλό είναι κλειδί», λέει η διαιτολόγος Bonnie Taub-Dix.

Πώς τρέφονται λοιπόν οι γιατροί και οι διαιτολόγοι όταν είναι άρρωστοι; Στρέφονται στις παρακάτω τροφές, που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα το συντομότερο δυνατό.

Πλιγούρι βρώμης

«Το πλιγούρι βρώμης είναι η απόλυτη τροφή όταν δεν νιώθω καλά», λέει η Taub-Dix. «Αν έχω όρεξη, προσθέτω μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου, ρικότα ή τυρί κότατζ για να ενισχύσω την πρωτεΐνη, η οποία υποστηρίζει την επούλωση και προσθέτει μια κρεμώδη υφή».

Ψητή πατάτα

Ένας άλλος εύκολος στην πέψη υδατάνθρακας, οι ψητές πατάτες (είτε λευκές είτε γλυκές) είναι μια άλλη εξαιρετική βάση για γεύμα όταν είσαι άρρωστη. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι πατάτες παρέχουν βιταμίνη C, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την επούλωση, και φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει το έντερο», λέει η Taub- Dix.

Αν έχεις όρεξη, πρόσθεσε λίγη πρωτεΐνη στην πατάτα σου πασπαλίζοντάς την με τυρί κότατζ ή γιαούρτι.

Πράσινο τσάι

«Το τσάι είναι απαραίτητο όταν δεν νιώθω καλά», λέει η Taub-Dix. «Τίποτα δεν παρέχει τόση άνεση όσο μια αχνιστή κούπα». Πέρα από την καταπραϋντική του ιδιότητα, το τσάι σε βοηθά επίσης να λαμβάνεις όλα τα υγρά που χρειάζεσαι – ειδικά εάν έχεις πυρετό ή οποιαδήποτε στομαχική διαταραχή. Η ζεστασιά κάνει επίσης θαύματα για τον πονόλαιμο. Επιπλέον, «το πράσινο τσάι, ειδικότερα, περιέχει όλα τα είδη των ευεργετικών ενώσεων», εξηγεί ο Ryan D. Andrews, συγγραφέας του «A Guide to Plant-Based Eating».

Μέλι

Είτε στο τσάι σου, αναμεμειγμένο σε πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι, είτε κατευθείαν από το κουτάλι, το μέλι είναι μια άλλη χρήσιμη τροφή όταν δεν αισθάνεσαι καλά. Το μέλι «δρα ως κατασταλτικό του βήχα και βοηθά στην επούλωση του πονόλαιμου», λέει η επαγγελματίας ολιστικής υγείας, Elena Villanueva. Η Villanueva προσθέτει μέλι στο τσάι ή στο ζεστό νερό με λεμόνι—και συνιστά να επιλέγεις μέλι Manuka, το οποίο είναι πιο γνωστό για την αντιμικροβιακή του ιδιότητα.

Δημητριακά

Όταν χρειάζεσαι κάτι απλό, ανακουφιστικό και εύκολο, η Taub-Dix προτείνει ένα μπολ με δημητριακά. «Αν έχω κάποιο πρόβλημα στο στομάχι, επιλέγω γάλα αμυγδάλου για εύκολη πέψη», λέει. Αν θέλεις να κουλουριαστείς στον καναπέ με ένα μπολ με δημητριακά, η Taub-Dix συνιστά να αναζητήσεις μια μάρκα με τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικών ινών – και όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη – ανά μερίδα.

Smoothies

Για να αυξήσει την πρόσληψη υγρών, η Taub-Dix προτιμά ένα smoothie τις ημέρες που δεν αισθάνεται καλά. Το συνηθισμένο smoothie της περιλαμβάνει μια βάση από γάλα αμυγδάλου, συν κατεψυγμένο σπανάκι και μπανάνα, και μια μπάλα βούτυρο αμυγδάλου για πρωτεΐνη.

Η διατροφολόγος Alex Caspero στρέφεται επίσης στα smoothies όταν δεν αισθάνεται τόσο καλά. «Ο συνδυασμός που προτιμώ είναι ένα φλιτζάνι χυμό ροδιού, γιαούρτι και 1 φλιτζάνι φράουλες», λέει. Ο χυμός ροδιού περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά – τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επιπλέον, το γιαούρτι προσθέτει πρωτεΐνη και λίπος, μετατρέποντας το μείγμα σε γεύμα όταν δεν έχεις πραγματικά όρεξη για φαγητό.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Όταν είναι άρρωστος, ο Andrews στρέφεται στους ξηρούς καρπούς και σπόρους — κάθε είδους. «Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού», λέει. Τα κουκουνάρια, τα κάσιους, οι σπόροι κάνναβης, τα αμύγδαλα, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι κολοκύθας είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα είναι καλή τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο την προτιμά η Villanueva όταν είναι άρρωστη. «Οι σούπες όχι μόνο έχουν υψηλή διατροφική αξία αλλά και σε βοηθούν να ενυδατωθείς», λέει. «Απλά προτίμησε μια σπιτική κοτόσουπα για να αποφύγεις επιβλαβείς χημικές ουσίες και φλεγμονώδη πρόσθετα που βρίσκονται συχνά σε προπαρασκευασμένες σούπες σε κονσέρβες». Η Villanueva προσθέτει στις σούπες της κρεμμύδια και σκόρδο, τα οποία προσφέρουν μοναδικά προνόμια υγείας. Το σκόρδο, για παράδειγμα, έχει μια αντιμικροβιακή ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ιών και βακτηρίων, σύμφωνα με έρευνες.

Τζίντζερ

«Μια από τις καλύτερες ολιστικές θεραπείες της γρίπης που υπάρχουν είναι το τζίντζερ, με οφέλη για το κρυολόγημα και τη γρίπη που μπορούν να εντοπιστούν στις σελίδες των αρχαίων φιλοσοφιών», λέει η Villanueva. Το τζίντζερ περιέχει μια σειρά από ενεργές ενώσεις (όπως η τζίντζερόλη) που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει από τη ναυτία, ένα κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με τη γρίπη, λέει η Villanueva.

Εσπεριδοειδή

Ίσως μια προφανής επιλογή που όμως δε μπορεί να λείπει από τη λίστα, τα εσπεριδοειδή όπως το λάιμ, το λεμόνι και τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι. Μια ανασκόπηση έρευνας διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C δεν προλαμβάνει πραγματικά τα κρυολογήματα, αλλά μείωσε τον αριθμό των ημερών που οι άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα κρυολογήματος κατά 8 έως 9%.

Ασπράδια

Τα ασπράδια αυγών είναι ένας καλός τρόπος να λάβεις πρωτεΐνη, και δεν πέφτουν βαριά στο στομάχι σου. Είναι μια καλή επιλογή εάν δεν μπορείς να αντέξεις πιο βαριά πράγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες