Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι εξαιρούνται της επιδότησης και ποιοι θα το πάρουν… μισό - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι εξαιρούνται της επιδότησης και ποιοι θα το πάρουν… μισό

Ξεπέρασαν τους 780.000 εκείνοι που υπέβαλλαν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά ξεκινούν οι πληρωμές. Μόνον που αυτές θα γίνουν κατά «κύματα» και θα υπάρξουν και εκείνοι οι οποίοι θα πάρουν πολύ μικρότερο επίδομα από αυτό που υπολογίζουν. Όπως και να έχει οι παλαιοί δικαιούχοι στις 21 Δεκέμβρη θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό αντίστοιχο εκείνου που έλαβαν πέρυσι.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βεβαίως μέχρι την επόμενη καταβολή θα έχει προηγηθεί συμψηφισμός και έτσι είτε θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα –δεδομένου ότι τα φετινά ποσά είναι αυξημένα- στους δικαιούχους ή θα … αφαιρεθούν κάποια, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει προμηθευτεί την ποσότητα πετρελαίου που απαιτείται, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Οι ημερομηνίες πληρωμών

Πέρα από την προκαταβολή στους παλαιούς δικαιούχους που –όπως προαναφέρθηκε- θα δοθεί έως την 21η Δεκεμβρίου, οι υπόλοιπες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
  • Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Ποιοι παίρνουν χαμηλότερο επίδομα

Εδώ θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσέξουν κάτι ακόμη: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 100 ευρώ:

Συγκεκριμένα, υπήρχε πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».
Με άλλα λόγια, αν κάποιος δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 200 ευρώ (ποσό που είναι διπλάσιο του κατώτατου ορίου) και προμηθευτεί για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, για να εισπράξει κάποιος αυτούσιο το επίδομα που του αναλογεί θα πρέπει οι αγορές του να είναι διπλάσιας αξίας του ποσού της επιδότησης.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Ειδικά, για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω (β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2018, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2017 και άλλες πηγές.

Ποιες πηγές θέρμανσης επιδοτούνται

Ποιες, όμως, πηγές θέρμανσης επιδοτούνται; 

  • πετρέλαιο θέρμανσης
  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες
  • φυσικό αέριο
  • φιάλες υγραερίου
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)
  • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ –με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές– ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Φέτος επίδομα θα πάρουν και όσοι έχουν σόμπες κηροζίνης (φωτιστικό πετρέλαιο), φυσικά όσοι έχουν μπουκάλες υγραερίου, ενώ στο «χορό» της επιδότησης για καυσόξυλα μπαίνουν και τα … «κεφαλοχώρια», καθώς πέρυσι επίδομα για ξύλα λάμβαναν μόνον τα χωριά έως και 3.500 κατοίκους.

Συγκεκριμένα,

  • Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ), τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων.
  • Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με την απόφαση, κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Επισημαίνεται ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για το επίδομα

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2017.

Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013.

Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2018, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες