Μανόλης Ανδρόνικος: Η ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Φιλίππου που έγραψε ιστορία

Responsive Ad Here

 


Ήταν 8 Νοεμβρίου 1977 όταν γραφόταν μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Ήταν η ημέρα που ο Μανόλης Ανδρόνικος θα ανακάλυπτε στη Βεργίνα τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Ελλάδα την περίοδο εκείνη βρισκόταν για αρκετό καιρό στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

«Nαι, πιστεύω ακράδαντα πια ότι ο νεκρός του τάφου της Βεργίνας, είναι ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγαλέξανδρου». Με αυτή τη δήλωση και χτυπώντας συγκινημένος το χέρι του στο αναλόγιο της έδρας, ο σπουδαίος αρχαιολόγος έκανε την ανακοίνωσή του στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τους παρευρισκομένου να τον χειροκροτούν παρατεταμένα.

Μανόλης Ανδρόνικος

Οι προσωπικές έρευνες του κ. Ανδρόνικου άρχισαν το 1952 στη μεγάλη τούμπα που σήμερα βρίσκεται μέσα στο χωριό, δίπλα από το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Σε σχετική επιστημονική ανακοίνωσή του την εποχή εκείνη είχε σημειώσει ότι στη τούμπα της Βεργίνας έπρεπε να υπάρχει μυστικός τάφος.

τάφος Φιλίππου στη Βεργίνα
Πηγή: Wikipedia

Οι πρώτες στιγμές μέσα στον τάφο του Φιλίππου Β’

Η ανασκαφική προσπάθεια του Ανδρόνικου άρχισε στις 30 Αύγουστου. Μια μέρα του Οκτωβρίου η αρχαιολογική σκαπάνη χτύπησε πάνω στον τάφο. Κάτω από δύσκολες ανασκαφικές συνθήκες στον χώρο εκείνο αποκαλύφθηκε τελικά ένας μακεδονικός τάφος με καμάρα και δίπλα ένας μικρότερος που μάλλον ήταν οίκημα. (…) Η ανασκαφή προχώρησε λίγα μέτρα παραπέρα οπότε αποκαλύφθηκε η είσοδος του μεγάλου τάφου του βασιλιά Φιλίππου Β’.

«Βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά σ’ ένα σωρό αντικείμενα χάλκινα, ασημένια αγγεία, μαυρισμένα και κόκκινα πράγματα που προέρχονταν από αποσύνθεση οργανικών ουσιών ξύλου, υφασμάτων, δερμάτων και μια πλάκα μαρμάρινη που κάτι σκέπαζε. Ειδοποίησα αμέσως το υπουργείο και ήρθαν συντηρητές» είχε τονίσει ο κ. Ανδρόνικος και συνέχισε:

λάρνακα- βεργίνα

«Την άλλη μέρα ανοίξαμε την μαρμάρινη πλάκα και όταν άνοιξε χάσαμε τα μάτια μας. Εγώ και οι δύο βοηθοί μου είδαμε αυτήν την ολόχρυση λάρνακα που ζυγίζει περί τα έντεκα κιλά.

Εκεί μέσα ήταν τα κόκκαλα και τα κρανιακά οστά που είχαν ένα βαθύ γαλανό χρώμα. Κάτω στον πάτο της λάρνακας ήταν το βαθυκόκκινο χρώμα. Πάνω από τα οστά ένα ολόχρυσο στεφάνι από φύλλα και καρπούς βαλανιδιάς το ιερό δένδρο του Δία. Τα οστά ήταν πλυμένα, εντελώς κατακάθαρα, έγραφε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ από το Ελληνικό Ημερολόγιο:

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε